Na hlavný obsah

Nemecko od októbra sprísni proticovidové opatrenia

Počítajú s respirátormi aj testami.

Nemecko od októbra sprísni proticovidové opatrenia
Ilustračná fotografia nemeckej vlajky. Foto: Unsplash

Nemecko od októbra zavedie povinné respirátory v diaľkovej doprave, rúška budú môcť nosiť len deti. Vstup do nemocníc a sociálnych zariadení podmienia negatívnym testom.

Regióny sami rozhodnú o používaní respirátorov v obchodoch, reštauráciách a voľnočasových zariadeniach. Opatrenia v stredu (24. 8.) schválila nemecká vláda.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach ubezpečil, že nedôjde k plošnému zatváraniu alebo k prechodu na digitálne vyučovanie v školách.

„Opatrenia majú zabrániť preťaženiu zdravotníckeho systému,“ uviedol. Nepochybuje o tom, že Nemecko zasiahne jesenná vlna covidu, ale verí, že opatrenia ju pomôžu prekonať.

Od októbra rúška nebudú stačiť

V Nemecku musia teraz nosiť rúška len vo verejnej doprave, nemocniciach, klinikách a domovoch dôchodcov. Od októbra sa budú pri diaľkovej preprave vyžadovať respirátory FFP2, s výnimkou bežných respirátorov pre deti vo veku 6 až 14 rokov a dopravný personál. Prijatie do nemocníc a domovov dôchodcov bude podliehať testu.

Spolkové krajiny sa potom budú môcť samy rozhodnúť, či zavedú rúška v budovách prístupných verejnosti. Bez rúška budú môcť vstúpiť do reštaurácií a kultúrnych zariadení iba ľudia s negatívnym testom. Výnimky sa budú týkať čerstvo zaočkovaných osôb.

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann, ktorý spolu s Lauterbachom pripravil novelu zákona o boji proti infekčným chorobám, uviedol, že deti od piatej triedy budú tiež nosiť rúška. „Umožní to zachovať dennú formu vzdelávania aj napriek epidemiologicky náročnému jesennému a zimnému obdobiu,“ tvrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet