Na hlavný obsah

Nemecko sa obáva možnej kontaminácie vodou z Odry

Uzavrelo preto plavebný kanál.

Nemecko sa obáva možnej kontaminácie vodou z Odry
Na snímke mŕtva ryba leží na brehu rieky Odry pri obci Brieskow-Finkenheerd neďaleko nemecko-poľskej hranice. Foto: TASR/AP

Poľské a nemecké úrady zatiaľ stále nepoznajú príčinu masového úhynu rýb v Odre. Nemecko ale z obáv z možnej kontaminácie svojich vodných tokov pozastavilo dopravu v kanáli Odra-Spréva a uzavrelo tamojšie plavebné komory. V Štetínskom zálive, ktorý Nemecko s Poľskom zdieľajú a do ktorého Odra ústi, budú uhynuté ryby odchytávať s pomocou norných stien.

Analýzy vzoriek odobratých v rieke v Poľsku aj v Nemecku ukázali zvýšené hodnoty soli. Naopak, nepotvrdili sa pôvodné správy o znečistení ortuťou.

Brandenburský minister životného prostredia Axel Vogel v pondelok (15. 8.) rozhlasovej stanici RBB-Inforadio povedal, že na výsledky rozsiahleho rozboru treba počkať aj niekoľko dní. Pri uhynutých rybách odborníci hľadajú stopy po ťažkých kovoch, ktoré by mohli takúto katastrofu spôsobiť.

„Od poľskej strany máme správy, že v rybách nenašli žiadne ťažké kovy a najmä žiadnu ortuť. To je upokojujúce,“ povedal Vogel.

Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová v pondelok vo verejnoprávnej televízii ARD vyhlásila, že je nevyhnutné príčinu úhynu rýb zistiť. „Ak by sa to nepodarilo, znamenalo by to obrovskú stratu dôvery predovšetkým poľského obyvateľstva, ale pravdepodobne aj nášho,“ povedala.

Zastavenie dopravy na kanáli z preventívnych dôvodov

Aj pre existujúcu neistotu sa brandenburské a berlínske zemské úrady dohodli, že z preventívnych dôvodov až do odvolania zastavia dopravu na kanáli Odra-Spréva. Kľúčové je predovšetkým vzdúvadlo Kersdorf, cez ktoré sa dostáva voda z Odry do nemeckého riečneho systému.

Berlínska správa uviedla, že vďaka uzavretiu tohto vzdúvadla sa nedostane žiadna oderská voda do Sprévy, a tým ani do Berlína. Taktiež šéfka riečneho úradu pre Sprévu a Havolu Katrin Urbitschová ubezpečila, že do nemeckej metropoly sa odderská voda teraz nedostane.

Pre uzavretie plavebných komôr po kanáli ale nemôžu plávať žiadne nákladné či športové lode. To znamená, že viaceré plavidlá teraz uviazli v riečnom systéme. Opätovné otvorenie kanála pre lodnú dopravu môže nastať až vtedy, keď objasnia príčiny úhynov rýb a vylúči sa možná kontaminácia nemeckých riek.

Úrady tiež varujú pred kúpaním sa v Odre. Vyzývajú obyvateľov, aby odderskú vodu nepoužívali na zalievanie a nekonzumovali ryby ulovené v tejto rieke. Východonemecký Frankfurt nad Odrou dokonca vydal vyhlášku, ktorou okrem iného, zakázal kúpanie v Odre, čerpanie vody z rieky, rybárčenie či využívanie oderskej vody na napájanie dobytka.

„Rovnako ako mnohí v našom regióne pevne verím, že táto vyhláška bude platiť len krátko a že ju budem môcť čoskoro zrušiť,“ povedal frankfurtský starosta René Wilke.

V Nemecku i Poľsku sa hovorí aj o hrozbe pre baltské pobrežie. Rybári a dobrovoľníci teraz pozdĺž toku Odry na oboch stranách hranice zbierajú rybie mršiny, ktorých z rieky vytiahli už tony.

Aby sa mŕtve ryby nedostali do Baltského mora, predstavitelia Poľska a nemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko sa dohodli na vybudovaní norných stien v Štetínskom zálive, do ktorého Odra ústi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet