Na hlavný obsah

Nemecký súd zamietol návrh proti povinnému očkovaniu

Podľa sudcov je zásah do práv opodstatnený kvôli ochrane zraniteľných.

Nemecký súd zamietol návrh proti povinnému očkovaniu
Ilustračná snímka. Foto: TARS/AP

Nemecký ústavný súd dnes zamietol návrh viacerých rodičov proti povinnému očkovaniu detí proti osýpkam. Podľa sudcov je síce zásah do práv výrazný, je však ospravedlniteľný ochranou zdravia zraniteľnejších osôb, uviedla agentúra DPA. Očkovanie proti osýpkam vyžadujú v Nemecku jasle a škôlky.

Od marca 2020 platí v Nemecku nariadenie, že deti staršie ako jeden rok, ktoré navštevujú jasle či iné podobné zariadenia, musia byť očkované proti osýpkam. Výnimku majú len deti, ktoré chorobu prekonali, a deti, ktoré sa očkovať zo zdravotných dôvodov nemôžu. Rodičia musia splniť povinnosť preukázať pri zápise.

Za nezaočkované dieťa hrozí pokuta

U detí, ktoré zariadenie v čase vydania nariadenia už navštevovali, mali rodičia čas do konca tohto júla, aby nechali svoje dieťa naočkovať. Za nesplnenie povinnosti hrozí pokuta až 2 500 eur.

Proti novej povinnosti podalo na Ústavný súd sťažnosť niekoľko rodičov, ktorí odmietajú svoje dieťa nechať naočkovať proti tejto infekčnej chorobe. Podľa nich nová povinnosť predstavuje nadmerný zásah do ich práv ich detí.

To však ústavní sudcovia odmietli. „Bez toho, aby porušil ústavné práva, zákonodarca dal prednosť ochrane osôb ohrozených nákazou osýpkami pred záujmami sťažovateľov a ich detí,“ uviedol súd v Karlsruhe v dnes vydanom rozsudku. Podľa neho sa povinnosť dá ospravedlniť tým, že osýpky môžu mať aj závažný dopad na zdravotný stav chorého.

Očkovanie proti osýpkam je povinné aj pre učiteľov a vychovávateľov. Povinnosť platí aj pre zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach či miestach, kde sa koncentruje mnoho ľudí, napríklad v utečeneckých táboroch.

Výnimku majú ľudia narodení pred rokom 1971, pretože sa predpokladá, že osýpky veľmi pravdepodobne prekonali. Proti infekčnej chorobe odporúčali západnom Nemecku očkovanie od roku 1974. V Nemeckej demokratickej republike bolo povinné už od roku 1970.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet