Na hlavný obsah

Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené za vojny

Desiatky lodí stále obsahujú výbušniny.

Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené za vojny
Na ilustračnej fotografii breh Dunaja v Srbsku. Foto: TASR/AP

Najhoršie sucho, aké sužuje Európu za celé roky, znížilo hladinu Dunaja na jednu z najnižších úrovní za takmer storočie. V srbskom riečnom prístavnom meste Prahovo klesajúca voda odhalila kýly desiatok nemeckých vojnových lodí naložených výbušninami. Tie sa potopili počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom v piatok (19. 8.) agentúra Reuters.

Tieto plavidlá patrili ku stovkám lodí, ktoré v roku 1944 potopila čiernomorská flotila nacistického Nemecka pozdĺž Dunaja pri ústupe pred sovietskymi vojskami. Dodnes pri nízkom stave vody bránia riečnej doprave.

Tohtoročné sucho, ktoré vedci považujú za dôsledok globálneho otepľovania, odhalilo viac ako 20 lodí na úseku Dunaja pri Prahove vo východnom Srbsku. Mnohé z nich stále obsahujú tony munície a výbušnín. Predstavujú tak nebezpečenstvo pre lodnú dopravu.

„Nemecká flotila za sebou zanechala veľkú ekologickú katastrofu, ktorá ohrozuje nás, obyvateľov Prahova,“ povedal Velimir Trajilović, 74-ročný dôchodca z Prahova, ktorý o nemeckých lodiach napísal knihu.

Ohrození sú zamestnanci rybárskeho priemyslu nielen v Srbsku, ale aj v Rumunsku, ktoré leží na opačnom brehu Dunaja.

Niektoré lode, rozosiate po celom riečisku, sa stále pýšia streleckými vežičkami, veliteľskými mostíkmi, zlomenými sťažňami a pokrútenými trupmi, zatiaľ čo iné už sú z väčšej časti zasypané piesočnými brehmi.

V marci srbská vláda vypísala výberové konanie na vyslobodenie týchto lodných vrakov a odstránenie munície a výbušnín. Náklady na túto operáciu odhadli na 29 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet