Na hlavný obsah

Normalizácia negatívne ovplyvnila jeho diela. Aj tak patrí medzi najúspešnejších autorov

Vladimír Páral oslavuje 90 rokov.

Normalizácia negatívne ovplyvnila jeho diela. Aj tak patrí medzi najúspešnejších autorov
Na snímke je spisovateľ Vladimír Páral. Foto: ČTK/Zavoral Libor

Knižne debutoval pod pseudonymom Jan Laban v roku 1964 s prózou Šest pekelných nocí. O svojom talente kritiku presvedčil románom Milenci a vrazi (1969), ktorý sa dodnes považuje za jeho najlepšie dielo.

Jeho originálny literárny štýl sa označuje ako „technologické písanie“. Vladimír Páral, ktorý v stredu (10. 8.) oslavuje 90 rokov, patrí k najúspešnejším českým autorom a jeho prózy sa dočkali aj filmových spracovaní.  

Vladimír Páral sa narodil 10. augusta 1932 v Prahe, ale detstvo a dospievanie strávil v Brne. Vyrastal v rodine dôstojníka, ktorý mal sparťanskú predstavu o výchove. Vo svojej autobiografii Profesionální muž, ktorú Vladimír Páral napísal spolu s novinárkou Hedou Bartíkovou uviedol, že otec sa s ním „nepáral“.

Počas víkendov ho brával na výlety a vtedy spolu prešli aj viac ako 20 kilometrov. V dôsledku čoho sa dlho zbavoval „nenávisti k prírode“.

Bol vedeckým pracovníkom

V Brne zmaturoval na gymnáziu a začal študovať chémiu na brnianskom Vysokém učení technickém (VUT). Po dvoch rokoch prestúpil na pardubickú Vysokou školu chemicko-technologickou, ktorú úspešne s titulom chemický inžinier ukončil v roku 1954.

Pracoval v chemickom podniku Korola v Liberci a v Jablonci nad Jizerou. V roku 1956 sa stal vedeckým pracovníkom v Chemopharme v Ústí nad Labem.    

Literárne debutoval v roku 1962 v krajskom denníku Průboj pod pseudonymom Jan Laban. Napísal román na pokračovanie Šest pekelných nocí, ktorý knižne vyšiel v roku 1964. V rokoch 1971 – 1974 pracoval ako redaktor v Severočeskom nakladateľstve.

Nielen odbornú kritiku, ale aj čitateľskú verejnosť o svojom talente presvedčil románom Milenci a vrazi z roku 1969. Dnes už kultová próza v čase svojho vydania vyvolala aj vlnu kritiky zo strany oficiálnych politických štruktúr. Nasledujúca normalizácia podľa viacerých českých literárnych kritikov negatívne postihla jeho ďalšie diela.  

Napriek tomu sa stal jedným z najúspešnejších českých autorov a vydal viac ako 20 prozaických kníh. Medzi najznámejšie patria napríklad Profesionální žena (1971), Mladý muž a bílá velryba (1973), Radost až do rána (1975), Generální zázrak (1978), Muka obraznosti (1980), Dekameron 2000 aneb Láska v Praze (1990), Kniha rozkoší, smíchu a radosti (1992).  

Film Milenci a vrazi, nakrútený podľa jeho rovnomenného románu, sa dostal do českých kín v roku 2004. Hlavné postavy stvárnili Zlata Adamovská, Jiří Langmajer a Ondřej Vetchý. Filmového spracovania sa v roku 1995 dočkala aj jeho próza Playgirls z roku 1994.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet