Na hlavný obsah

Nórsko a Británia dodajú Ukrajine malé bezpilotné lietadlá

Lietadlá budú v prepočte stáť zhruba 9,3 milióna eur.

Nórsko a Británia dodajú Ukrajine malé bezpilotné lietadlá
Dron Teledyne Flir Black Hornet Foto: TeledyneFlir.com

Nórsko a Spojené kráľovstvo spoločne dodajú Ukrajine malé bezpilotné lietadlá pre boj s ruskými inváznymi jednotkami. V stredu (24. 8.) to oznámilo nórske ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters.

Stanica BBC News pred niekoľkými dňami napísala, že v konflikte na Ukrajine, ktorý Rusko rozpútalo presne pred pol rokom, využívajú obe bojujúce strany tisícky dronov. Používajú ich na bombardovanie cieľov alebo na navádzanie delostreleckej paľby.

Náklady na miniatúrne bezpilotné lietadlá Teledyne Flir Black Hornet pre Kyjev by mali predstavovať zhruba 9,3 milióna eur. Uviedol vo vyhlásení nórsky rezort obrany. Tieto zariadenia slúžia na prieskum a identifikáciu cieľov.

Nórsko v júli ohlásilo balík pomoci pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy eur v období dvoch rokov. Nórska vláda vtedy uviedla, že peniaze majú smerovať na humanitárnu pomoc, rekonštrukciu krajiny, zbrane a operačnú podporu pre ukrajinské orgány.

Hlavným ukrajinským vojenským dronom je Bayraktar TB2 tureckej výroby. Je veľký približne ako malé lietadlo, na palube má kamery a je možné ho vybaviť bombami navádzanými laserom, opisuje BBC.

Bayraktary majú v napadnutej krajine takmer mýtický status, poznamenal pred časom server Business Insider. Ukázali sa ako účinné hneď na začiatku ruskej invázie, keď Ukrajinci zastavovali ruský postup pri bitke o Kyjev.

Rusko podľa Jacka Watlinga z britského Kráľovského ústavu pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI) používa hlavne menšie bezpilotné lietadlá Orlan-10. Taktiež majú kamery a môžu niesť menšie bomby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet