Na hlavný obsah

Nová metóda pľúcnej ventilácie dokáže zachrániť viac pacientov

Vyvinuli ju na košickej univerzite.

Odborníci na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach vyvinuli pokročilú metódu umelej pľúcnej ventilácie. Pomocou nej dokáže prístroj zachrániť aj pacientov v ťažkom covidovom stave. Využívajú ho už aj zahraničné nemocnice.

Umele pľúcne ventilátory, ktoré zhotovili na základe novovyvinutej metódy sú podľa lekárov oproti ostatným účinnejšie. Menej poškodzujú pľúca a covidovému pacientovi dajú viac kyslíka do krvi.

Tento systém majú už aj v Spojených štátoch, Španielsku či Peru. Zahraniční lekári sa chodia školiť priamo na LF do Košíc. Vymysleli trenažér, na ktorom im simulujú rôzne situácie u chorého pacienta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To znamená, naučiť lekára ako ma reagovať na zmeny dýchania a na zmeny v pľúcach samotného pacienta. Aké parametre ma nastaviť na ventilátore, akú ventilačnú metódu má vybrať,“ prednosta Ústavu lekárskej fyziológie LF UPJŠ Viliam Donič.

Nová metóda sa podľa Doniča líši tým, že je schopná ventilovať pľúca s nehomogénnou distribúciou vzduchu v pľúcach. Na Slovensku je zatiaľ 300 kusov tejto ventilácie, no nie všetci ju využívajú. Ovládať ju vie len pár lekárov, chýba im školenie.

Trenažér, na ktorom košickí odborníci školili zahraničných lekárov, predstavila lekárska fakulta aj na svetovej výstave EXPO v Dubaji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny