Na hlavný obsah

Nový pokus o rozpustenie ĽSNS. Kolíková prichádza s novelou súdneho poriadku

Zrušenie strany by mohol iniciovať aj ombudsman.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka len nedávno odmietol podať návrh na rozpustenie Ľudovej strany Našej Slovensko (ĽSNS). Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková však prichádza s novelou súdneho poriadku. Podľa nej by žalobu na rozpustenie politickej strany mohol podať aj verejný ochranca práv.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kolíková považuje rozhodnutie generálneho prokurátora o nepodaní návrhu na rozpustenie ĽSNS za zlyhanie. Rezort v novele správneho súdneho poriadku navrhuje, aby mohol zrušenie strany iniciovať aj ombudsman.

„Verejný ochranca práv ako ústavnoprávny orgán sa ukazuje s ohľadom na svoje ostatné oprávnenia ako predĺžená ruka parlamentu, že je ten správny legitímny orgán. pri ktorom by bolo namieste uvažovať, že bude ďalší v poradí pri generálnom prokurátorovi,“ uviedla Kolíková.

Zámer ministerstva ale naráža na politickú realitu. V parlamente ho vzhľadom na súčasnú vládnu krízu odmieta okrem opozície aj zvyšok vládnej koalície.

„Pani Kolíková s pánom Sulíkom deklarujú, že odchádzajú. Myslím si, že to už je táto otázka irelevantná, lebo pani ministerka už asi nebude ministerkou od 1. septembra,“ hovorí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Ústavný právnik upozorňuje, že k zrušeniu ĽSNS by nemuselo dôjsť ani po zmene zákona. Najvyšší súd už raz takýto návrh zamietol s odvolaním sa napríklad na koaličný potenciál, počet poslancov ĽSNS v Národnej rade SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko