Na hlavný obsah

Nový závod pri Prešove by mohol zamestnať až 4 000 ľudí

Vláda schválila investičný projekt na výstavbu priemyselného parku.

Nový závod pri Prešove by mohol zamestnať až 4 000 ľudí
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Vláda schválila návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt Záborské Industrial Park. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v stredu (24. 8.) informoval, že v areáli by sa mohla usadiť nemecká firma Bosch.

V plánovanom priemyselnom parku v obciach Záborské a Petrovany (okres Prešov) by spoločnosť v závode na výrobu elektromotorov do bicyklov mohla zamestnať 4 000 ľudí. Rozhodnutie o investícii však ešte nie je konečné.

Podľa Sulíka by mala firma Bosch v septembri požiadať o štátnu investičnú pomoc vo výške zhruba 37 miliónov eur, ktorú následne musí opäť schváliť vláda.

„Záborské Industrial Park má predpoklad prilákať investície nielen v oblasti priemyselnej výroby a služieb, ale aj v oblasti výskumu a vývoja,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v schválenom materiáli. Priemyselný park bude pripravovať štátna spoločnosť MH Invest.

Vláda mala rokovať aj o pomoci domácnostiam v súvislosti so zvyšovaním cien plynu a elektriny. Na Sulíkovu žiadosť však materiály z rokovania stiahli a presunuli na budúci týždeň. „Situácia sa dramaticky vyvíja a chcem dopracovať niektoré veci,“ povedal s tým, že očakáva schválenie všetkých bodov.

Rezort hospodárstva chce do materiálov doplniť riešenia pre priemyselné podniky, ktoré už extrémny nárast ceny elektriny na trhoch pociťujú. „Dnes sa musíme zamyslieť aj nad riešeniami pre podniky a pre priemysel, a preto som navrhol rokovanie o týchto dvoch bodoch prerušiť,“ dodal Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika