Na hlavný obsah

O držiteľovi patentu na telefón rozhodlo iba niekoľko hodín. Bellovi to zmenilo život

Vynálezca zomrel pred 100 rokmi.

O držiteľovi patentu na telefón rozhodlo iba niekoľko hodín. Bellovi to zmenilo život
Na snímke vynálezca a pedagóg Alexander Graham Bell. Foto: wikimedia commons

Britsko-americký vynálezca a pedagóg Alexander Graham Bell má škótsky pôvod. Jeho otec i starý otec sa venovali výskumu mechaniky zvukov. To ho priviedlo k vyučovaniu nepočujúcich a neskôr k vynálezu telefónu. V utorok (2. 8.) uplynulo 100 rokov od jeho úmrtia.

Narodil sa 3. marca 1847 v škótskom Edinburghu v Spojenom kráľovstve. Rodina sa v roku 1870 presťahovala do Kanady. O rok neskôr sa Graham Bell stal učiteľom v americkej bostonskej škole pre hluchonemých. K pomáhaniu nepočujúcim ho priviedla hluchota jeho matky, s ktorou sa musela vyrovnať až ako dospelá.

Spor o patent na telefón

Bell si otvoril v Bostone vlastnú školu reči. Jej financovanie mu umožnil budúci svokor a jeho podporovateľmi sa stali aj rodičia nepočujúcich detí, ktoré Bell vyučoval. Bell, sám nie veľmi zručný, si vzal za asistenta Thomasa Watsona, ktorý mu pomáhal pri experimentoch s telegrafom.

V spolupráci s ušným špecialistom Clarencom Blakeom sa zaoberal možnosťou záznamu zvukových vibrácií. Výsledkom mnohých experimentov bol prenos zvuku po vedení – telefón. Graham Bell sa pritom dostal do sporu s ďalším vynálezcom Elishom Greyom, ktorý o patent na telefón požiadal iba niekoľko hodín po Bellovi.

Verejnosť sa s vynálezom telefónu po prvý raz zoznámila počas veľtrhu v americkej Filadelfii v júni 1876.

Hneď, ako atrament na patente zaschol, Bell založil spoločnosť Bell Telephone Company (1877). V roku 1886 malo telefón zavedených viac ako 150 000 amerických domácností. Prvý transkontinentálny telefonický rozhovor sa uskutočnil v januári 1915 medzi americkými mestami New York a San Francisco.

Jeho kariéra vynájdením telefónu neskončila

Jeho kariéra však vynálezom telefónu neskončila. Naďalej pracoval v oblasti prenosu a transformácie zvukov, zdokonaľoval svoje metódy ako naučiť nepočujúcich hovoriť a konal medicínske experimenty.

Do jeho pedagogickej opatery sa dostala napríklad aj nepočujúca a nevidiaca Helena Kellerová, prvá osoba s dvojnásobným hendikepom, ktorá sa naučila hovoriť.

Svoj významný podiel má Alexander Graham Bell aj na časopise National Geographic, vychádzajúcom dodnes. Získal 18 vlastných patentov a pri 12 bol spoluautorom.

Zomrel 2. augusta 1922 vo svojom dome Beinn Bhreagh v Kanade počas diktovania príspevku do časopisu. Dožil sa 75 rokov.

List, v ktorom spísal pre svojich rodičov inštrukcie pre uzemnenie telefónu, sa stal v januári 2012 predmetom dražby v meste Amherst v americkom štáte Massachusetts. Sedemstranový list z roku 1878 obsahoval podrobné inštrukcie vrátane dvoch náčrtov, v ktorých Bell popísal postup natiahnutia telefónnych káblov, s cieľom ochrany pred účinkami blesku. Napísal ho len dva roky po tom, čo získal patent na telefón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet