Na hlavný obsah

O prepustenie americkej basbetbalistky Grinerovej bude bojovať Rodman

Bývalý basketbalista onedlho vycestuje do Ruska.

O prepustenie americkej basbetbalistky Grinerovej bude bojovať Rodman
Americká basketbalistka Brittney Grinerová stojí za mrežami v súdnej sieni pred pojednávaním 2. augusta. Foto: TASR/AP

Bývalý americký basketbalista Dennis Rodman plánuje cestu do Ruska v snahe dosiahnuť prepustenie uväznenej basketbalistky Brittney Grinerovej. Informovala o tom v nedeľu (21. 8.) NBC News.

Americkú hráčku WNBA moskovský súd začiatkom augusta odsúdil na deväť rokov za drogové obvinenie. „Dostal som povolenie ísť do Ruska pomôcť tomuto dievčaťu,“ povedal Rodman pre NBC. „Vynasnažím sa ísť (do Ruska) tento týždeň,“ dodal bez uvedenia podrobností.

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa administratívy prezidenta Joea Bidena „je to verejná informácia, že administratíva urobila Rusom významnú ponuku a čokoľvek než ďalšie vyjednávanie prostredníctvom zavedeného kanálu pravdepodobne skomplikuje snahy o (jej) prepustenie.“

Existenciu špeciálneho komunikačného kanála medzi oboma prezidentmi dávnejšie potvrdil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého napriek „niektorým verejným vyhláseniam je stále funkčný“.

Rodman sa už aj v minulosti pokúsil neortodoxným spôsobom zasiahnuť do geopolitiky. Podľa vlastných slov pomohol pripraviť základy pre stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure v roku 2018. Biely dom však poprel, že by bol mal v tomto smere nejakú oficiálnu úlohu.

Rodman sa vyjadroval pozitívne aj o ruskom prezidentovi. V roku 2014 po osobnom stretnutí s Vladimirom Putinom v Moskve povedal, že šéf Kremľa je „v skutočnosti cool“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet