Na hlavný obsah

O zmenu zdravotnej poisťovne nežiadali, aj tak sa to stalo

Ministerstvo chce špekulantom klepnúť po prstoch prísnejšími pravidlami.

O zmenu zdravotnej poisťovne nežiadali, no napriek tomu k nej došlo. Úrad pre dohľad eviduje len za tento rok vyše 400 podnetov v súvislosti s nekalými praktikami. Ministerstvo chce špekulantom klepnúť po prstoch prísnejšími pravidlami pre zmenu poisťovne. Tie však hovoria o kroku proti poistencom.

V posledných rokoch sa množia prípady, keď uvítací list z novej zdravotnej poisťovne dostali aj ľudia, ktorí o zmenu nežiadali.

„V decembri poštou prišla kartička aj s papierom, kde nás o tom oboznámili. Nikto z nás niečo také neplánoval, nikto sme sa tam neprihlasovali,“ uviedla sťažovateľka Andrea Klimová ešte v máji 2021 v televíznej relácii Občan za dverami.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou od začiatku tohto roka eviduje 414 podnetov, ktoré sa týkajú neoprávnenej zmeny zdravotnej poisťovne a nekalých prepoisťovacích praktík. Vlani ich bolo ešte viac.

„Podania doručené v roku 2021 sa týkali celkovo približne 10 000 osôb. Poistenci vo svojich podaniach uvádzali, že k zmene zdravotnej poisťovne došlo bez ich vedomia. Prípadne, že osoby, ktoré s nimi spisovali prihlášku, im poskytli nepravdivé, či zavádzajúce informácie,“ vysvetlila Monika Hudecová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Rezort zdravotníctva chce nové pravidlá pre zmenu zdravotnej poisťovne

Aby k podobným problémom nedochádzalo, Ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania nové pravidlá pre zmenu zdravotnej poisťovne.

„Nebude možné podpisovať prihlášky v obchodných centrách, alebo na železničných staniciach, či na iných miestach, kde poistenec, ktorý sa chcel prepoistiť nedostával adekvátne informácie. Bude tak možné spraviť v pobočkách jednotlivých zdravotných poisťovní,“ povedala Petra Lániková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

K žiadosti o zmenu zdravotnej poisťovne poštou alebo elektronicky bude podľa návrhu treba mať overený podpis a tiež informovať svoju pôvodnú zdravotnú poisťovňu o plánovanom prechode do inej.

„Z poisťovne mu (záujemcovi) príde akceptačný list a s týmto dokumentom môže ísť do novej poisťovne,“ dodala Lániková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdravotné poisťovne sa však obávajú byrokratickej záťaže.

„Zmena zdravotnej poisťovne si vyžiada podstatne viac času a ľudí bude stáť zbytočné peniaze (napr. poplatok za notársky overený podpis). Ide o návrh, ktorý komplikuje zmenu zdravotnej poisťovne. Namiesto toho, aby sme sa vydali cestou elektronizácie a digitalizácie tak sa vydávame cestou byrokracie,“ uviedol Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera.

Nové pravidlá pre zmenu zdravotnej poisťovne, v prípade ich schválenia, majú začať platiť na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko