Na hlavný obsah

Obce na východe Slovenska stále trpia nedostatkom pitnej vody

V dvanástich z nich platí mimoriadna situácia.

V dvanástich obciach a mestách na Slovensku naďalej platí mimoriadna situácia. Pre extrémne sucho trpia nedostatkom pitnej vody. Ide o sídla najmä na východe republiky, ale problém majú aj obce na strednom Slovensku a krajnom západe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obec Dlhé Stráže, v okrese Levoča, na jar trápil problém kontaminovanej pitnej vody. Tá spôsobila mnohým jej obyvateľom tráviace ťažkosti. Niektorí skončili v nemocnici. Teraz už vodu nemajú vôbec. 

“Od apríla. Najprv bola kontaminovaná, no a teraz už je extrémne sucho, tak sme celkom bez vody,“ hovorí obyvateľ obce.

Aby mali ľudia v dedine vody dostatok, musia vodári do vodojemu nad obcou voziť pitnú vodu každé dva až tri dni. Už niekoľko dní v obci vodu aj regulujú. Hlavný ventil na vodojeme vypínajú večer od ôsmej, do rána, do šiestej. Dopláca na to najmä horná časť dediny.

“Regulácia je obmedzujúca, máme malé deti. Večer si napúšťame vodu do vedier, aby sme mali na ráno – na spotrebu, do záchodov. Ráno žena vstáva na pol piatu, vo fľaši si umýva zuby,” sťažuje sa obyvateľ obce.

Mesiac a pol sa trápia s nedostatkom vody aj v Baldovciach, v okrese Levoča. Paradoxom je, že práve v tejto obci pramení známa minerálna voda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny