Na hlavný obsah

Obnovenie jadrovej dohody s Iránom umožní Rusku obchádzať západné sankcie

Tvrdí to server Politico.

Obnovenie jadrovej dohody s Iránom umožní Rusku obchádzať západné sankcie
Na snímke iránska vlajka. Foto: SITA/AP

Ak sa obnoví medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe, umožní to Rusku obísť sankcie a dostať na trh svoju ropu prostredníctvom Iránu. S odvolaním sa na západných diplomatov to napísal server Politico.

Podľa týchto zdrojov pripravujú Irán a Rusko výmenný mechanizmus. Rozhodujúce bude, či sa podarí dospieť k zhode, ktorá obnoví dohodu známu ako JCPOA z roku 2015. Zrušila protiiránske sankcie a uložila Iránu povinnosť obmedziť jadrový program.

Po odstúpení Spojených štátov od dohody v roku 2018 Washington americké sankcie proti Iránu obnovil a proti Rusku sa rozsiahle sankcie zo strany USA, Európskej únie i ďalších krajín zaviedli v tomto roku pre ruskú inváziu na Ukrajine. Sankcie okrem iného zakazujú ropné obchodovanie s Teheránom aj Moskvou.

Európska únia ako garant rozhovorov o obnove JCPOA odovzdala účastníkom rokovaní konečný text dohody. Irán požaduje určité zmeny, USA sa k nemu zatiaľ nevyjadrili.

Výmenný mechanizmus pripravovaný Teheránom a Moskvou počíta podľa zdrojov Politico s tým, že by Irán kupoval ruskú ropu na vlastné využitie a svoju vyvážal v mene Ruska, čím by Rusku poskytol úľavu od sankcií. „Irán je na tento účel dobrý partner. Rusko má problémy a Irán kapacitu,“ oznámil jeden z diplomatov.

Politico tiež píše, že si Irán s Ruskom nedávno vymenili delegácie finančníkov a obchodníkov, ktorí na pláne pracujú. Západ by zrejme nemohol Irán za túto výpomoc Rusku potrestať, pretože by nechcel ohroziť čerstvo uzavretú dohodu o jadrovom programe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet