Na hlavný obsah

Od stiahnutia sa amerických vojakov z Afganistanu uplynul rok

Niektorí analytici hovoria o geopolitickej katastrofe.

Od stiahnutia sa amerických vojakov z Afganistanu uplynul rok
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu. Foto: TASR/AP

Od chaotického stiahnutia amerických síl z Afganistanu uplynul v utorok (30. 8.) presne rok. Následky tohto rozhodnutia podľa kritikov pociťujú okrem Afgancov aj ľudia v iných častiach sveta. Niektorí analytici hovoria o geopolitickej katastrofe.

Americký prezident Joe Biden aj napriek odporu Pentagónu splnil svoj predvolebný sľub a pred rokom nariadil odsun amerických jednotiek z Afganistanu. Ukončil tak najdlhšie trvajúcu vojnu v americkej histórii.

Samotný odsun však po rýchlom obsadení Kábulu Talibanom sprevádzal chaos, ktorý poškodil imidž Spojených štátov vo svete. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

„Povzbudilo to našich nepriateľov, o tom nepochybujem. Podľa mňa existuje súvislosť medzi naším chaotickým odsunom z Afganistanu a Putinovým rozhodnutím napadnúť Ukrajinu. Dopustil sa tak však veľkej chyby, ktorá ho stojí priveľa,“ hovorí bývalý veliteľ NATO admirál James Stavridis.

Viera spojencov

Stavridis tvrdí, že chaotický odsun otriasol aj vierou spojencov v USA. Nebyť ruskej invázie na Ukrajinu, Aliancia by sa dnes zmietala v kríze.

„Spojenci videli, ako to všetko dopadlo. Povedali si, že na USA sa nedá spoľahnúť a že USA organizačne zlyhávajú a nedokážu spolupracovať so spojencami. Naši spojenci z NATO, ktorí s nami v Afganistane bojovali 20 rokov, s nevôľou sledovali náš chaotický koniec v Afganistane,“ dodal Stavridis.

USA síce z Afganistanu evakuovali desaťtisíce afganských spolupracovníkov, ale mnohí po príchode do USA zažili sklamanie. Ich humanitárny status je iba dočasný. Kongres stále neschválil zákon, ktorý by im otvoril cestu k trvalému pobytu a k získaniu občianstva.

Podľa aktivistky Layly Kohistaniovej mnohí žijú v núdzi a neistote. „Bojujú s krízou týkajúcou sa nedostatku cenovo dostupného bývania. Niektorí si nevedia nájsť prácu, a potom je tu neistý proces získania azylu, ktorý je pre nich pridrahý,“ vysvetlila.

Likvidácia šéfa al-Káidy Ajmana Zawahrího americkým dronom 31. júla v Kábule oživila obavy, že Afganistan sa stane opäť útočiskom tejto teroristickej organizácie. Prezident Biden síce tvrdí, že to nikdy nedovolí, ale bez prítomnosti amerických vojakov v krajine sú jeho možnosti obmedzené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál