Na hlavný obsah

Odborári sa po náraste cien energií boja prepúšťania

Žiadajú preto vládu, aby im pomohla.

Podľa odborárov môže prudký nárast cien energií v uplynulom roku viesť k masovému prepúšťaniu.

„Tie firmy, ktoré môžu bezprostredne prepúšťať, majú niekoľko stoviek až tisíc zamestnancov. Ale musíme potom hovoriť aj o tých zamestnancoch, ktorí pracujú vo firmách, ktoré sú závislé práve od tých konkrétnych firiem. Čiže neviem povedať úplne presné číslo, ale rádovo niekoľko tisíc, možno do 10-tisíc zamestnancov v tejto chvíli je ohrozených,“ tvrdí Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov.

Vláda na prvom rokovaní tripartity po prázdninách vyzvala sociálnych partnerov, aby prišli s vlastnými nápadmi. Zamestnávatelia presadzujú riešenie podľa vzoru Nemecka. Tamojšia vláda bude firmám preplácať časť zvýšených nákladov, ktoré majú v súvislosti s drahými energiami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zástupcovia priemyslu trvajú aj na zvýšení kompenzácií z takzvaného envirofondu, kde sa zhromažďujú peniaze z predaja emisných povoleniek. Minister práce o možných riešeniach špekulovať nechcel. Vylúčil však, že by sa na pomoc mal použiť takzvaný kurzarbeit, keď zamestnancom časť mzdy prepláca štát.

„Do úvahy pripadajú rôzne možnosti. Iba hovorím, že to nebude prostredníctvom zmeny toho zákona o kurzarbeite, tak ako platí. Máme záujem im nejakým spôsobom pomôcť, ale akou formou o tom teraz diskutujeme,“ doplnil Milan Krajniak (SME RODINA), minister práce sociálnych vecí a rodiny SR.

Mesto Žiar nad Hronom a obyvatelia, ktorých sa dotklo ukončenie výroby v hlinikárni Slovalco plánujú v stredu predpoludním prísť pred Úrad vlády a na tomto mieste symbolicky vyjadriť nesúhlas so spôsobom, ako vláda rieši energetickú krízu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika