Na hlavný obsah

Odborníci na jeseň očakávajú nárast počtu prípadov koronavírusu

Opatrenia a obmedzenia nie sú ich cieľom.

Odborníci na jeseň očakávajú nárast počtu prípadov koronavírusu
Ilustračné foto - Zamestnanec počas testovania antigénovým rýchlotestom na koronavírus. Foto: TASR/AP

Aj keď je epidemiologická situácia na Slovensku aktuálne priaznivá, odborníci očakávajú, že na jeseň počet prípadov koronavírusu narastie. Hlavný hygienik Ján Mikas však neočakáva sprísňovanie pravidiel, na aké bolo Slovensko doteraz zvyknuté.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Počty infikovaných koronavírusom klesajú a letná vlna doznieva. Situácia je podľa infektológa Petra Sabaku lepšia aj preto, lebo väčšina Slovákov už toto ochorenie prekonala, či imunitu získala vďaka očkovaniu.

„Títo ľudia sú už pred ťažkým priebehom chránení. V prípade infekcie pomerne s veľkou pravdepodobnosťou ochorenie prekonajú len ako bežnú chrípku bez potrebnej hospitalizácie,“ povedal.

Situácia sa zhorší aj po návratoch z dovoleniek

Hlavný hygienik Ján Mikas očakáva, že situácia sa postupne zhorší. A to na jeseň aj pre návraty z dovoleniek. Ľudia však musia sami prevziať zodpovednosť za svoje zdravie. Samozrejmosťou má zostať dodržiavanie hygienických opatrení.

„Naším cieľom nie je urobiť ďalšie opatrenia, čo sa týka povinností a zavádzania nejakých obmedzení. Skôr by (sme) išli cestou odporúčaní a informácií, ako sa chrániť,“ uviedol.

COVID automat už Ján Mikas nepovažuje za potrebný. Podnikom a zamestnávateľom odporúča aktualizovať pandemické pohotovostné plány.

„Ako by postupovali, keď im vypadne určitá časť zamestnancov a čo im môžu poskytnúť. Napríklad dezinfekciu a respirátory,“ vysvetľuje.

Pediatrička Elena Prokopová pripomína, že štvrtá dávka očkovania sa odporúča všetkým ľuďom nad 50 rokov, prípadne ťažko chorým.

„Ak prídu nové vakcíny, o ktorých ľudia hovoria, že na ne čakajú, tak predpokladáme, že prídu v čase, keď omikronová vlna už prebehne. Pri nákazlivosti omikronu a jeho prenose je naozaj pravdepodobné, že ho človek chytí skôr, ako sa dočká nových vakcín,“ povedala.

Pacienti s koronavírusom už nepotrebujú PCR test, stačí im antigénový. A to v rámci celej Európy.

„V súčasnosti sa neuvažuje o žiadnom zavedení výnimiek z čohokoľvek na základe prekonaného ochorenia,“ dodala Prokopová.

Odborníci sa zhodli, že s novým koronavírusom sa musíme naučiť žiť a pristupovať k nemu ako k bežnému akútnemu respiračnému ochoreniu. A podľa toho sa aj chrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál