Na hlavný obsah

Oproti minulému roku narástol počet migrantov smerujúcich do EÚ o 86 percent

Najčastejšie cestujú cez západný Balkán a východné Stredomorie.

Počet migrantov, ktorí prichádzajú do Európskej únie, opäť narastá. Oproti minulému roku o 86 percent. Tvrdí to európska agentúra pre pobrežnú a pohraničnú stráž.

Najaktívnejšou migračnou trasou do Únie zostávajú západný Balkán a východné Stredomorie. Naopak, počet migrantov prichádzajúcich cez Španielsko, poklesol o štvrtinu.

Za prvých sedem mesiacov vstúpilo na územie Európskej únie vyše 155 000 migrantov. Výrazný nárast eviduje Cyprus.

Na ostrovnú krajinu pripadá viac ako polovica nelegálnych prechodov v oblasti východného Stredomoria. Úrady z tlaku na svoju hranicu obviňujú Turecko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Viac ako 40 %-ný nárast migrantov evidujú úrady v centrálnom Stredomorí. Ich počet na talianskom ostrove Lampedusa je štyrikrát vyšší, ako je kapacita prijímacieho centra. Pred septembrovými voľbami sa migrácia stáva v Taliansku opäť jednou z ústredných tém.

„Len približne 15 % migrantov by malo získať štatút utečencov. Nemôžu sa tu hromadiť na zemi na matracoch v 40-stupňových horúčavách. Nemôžeme otvoriť dvere Talianska tisícom nelegálnych migrantov, ktorí neutekajú pred vojnou,“ hovorí predseda strany Liga Matteo Salvini.

Salvini sľubuje, že ak pravicová koalícia vyhrá voľby, vráti sa k svojej tvrdej migračnej politike. Najpočetnejšou skupinou migrantov zostávajú Sýrčania, Afganci či Iračania.

Výrazné zastúpenie majú aj obyvatelia Nigérie či Konga. Štatistika nezahŕňa ukrajinských utečencov.

Podľa Frontextu však od začiatku vojny pricestovalo do Európskej únie takmer 8 miliónov Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet