Na hlavný obsah

Oravské ferozliatinárske závody zatiaľ výrobu neobnovia

Fabrika bude musieť opäť prepúšťať.

Oravské ferozliatinárske závody zatiaľ výrobu neobnovia. Odstavili ju v júli a pôvodne chceli koncom augusta spúšťať jednu pec. Fabrika tak bude musieť opäť prepúšťať.

Vo firme zostane po tomto znížení počtu zamestnancov už iba 80 až 100 ľudí. Nechať si chcú najmä špecialistov s rôznymi oprávneniami.  

„Ostáva nám len tá časť, ktorá má to najnutnejšie know how, povolenia a papiere, ktoré potrebujeme na to, aby sme v prípade rozhodnutia o spustení prevádzky mohli prijať nových ľudí a tých zaučiť,“ povedal Branislav Klocok, riaditeľ Oravských ferozliatinárskych závodov Istebné.

Podľa riaditeľa podniku ich odstaviť výrobu prinútili nielen extrémne ceny elektriny, ale oproti ostatným európskym krajinám aj iný prístup štátu k podpore energeticky náročných prevádzok.

Mnohé krajiny totiž využili na podporu priemyslu dočasný krízový rámec schválený koncom marca Európskou komisiou. Zastúpenie Európskej komisie  potvrdilo, že rôzne schémy pomoci schválili už pre 24 krajín.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo sa týka Slovenska, k dnešnému dňu nefiguruje medzi členskými štátmi so schválenou schémou štátnej pomoci na riešenie dosahov vysokých cien energií,“ nachádza sa v stanovisku Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Absenciu podpory pre energeticky náročné výroby, napríklad pri Slovalcu, premiér v stredu (24. 8.) po rokovaní vlády odôvodnil nedostatkom peňazí. 

„Dnes neexistuje toľko peňazí v štáte, aby sme my vedeli vykompenzovať nákup elektriny pre ich výrobu, lebo to ekonomicky nedáva zmysel,“ povedal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Vláda vraj však hľadá riešenia, ktoré chce predstaviť na budúci týždeň. Ferozliatinári na Orave zatiaľ ešte nerozmýšľajú o úplnom konci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny