Na hlavný obsah

Ovsjannikovová má na súd čakať v domácom väzení

Novinárke hrozí až desať rokov za mrežami.

Ovsjannikovová má na súd čakať v domácom väzení
Na fotografii ruská novinárka Marina Ovsjannikovová. Foto: TASR/AP

Moskovský súd vo štvrtok (11. 8.) na žiadosť vyšetrovateľov uložil domáce väzenie novinárke Marine Ovsjannikovovej, teraz obvinenej z úmyselného šírenia „lživých informácií“ o ruských ozbrojených silách. Novinárke hrozí až desať rokov za mrežami, napísal na svojom webe denník Kommersant.

Ovsjannikovová sa stala známou v polovici marca svojím protestom proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. Odvtedy už trikrát dostala pokuty za nepovolené protesty a „diskreditáciu“ ruskej armády v ruskej obdobe správneho konania.

Tentoraz ale čelí trestnému stíhaniu za šírenie „lživých informácií“. Minulý mesiac totiž pri proteste pri Kremli poukázala na smrť stoviek detí pri ruskom ťažení na Ukrajine.

Za „klamlivé“ a „falošné“ ruské úrady pokladajú akékoľvek informácie odchyľujúce sa od oficiálnej verzie, ktorá vojnu na Ukrajine nenazýva vojnou, ale „špeciálnou vojenskou operáciou“. Rusko tiež napriek množiacim sa dôkazom o opaku stále oficiálne uvádza, že neútočí na civilistov ani na civilné objekty.

Sama Ovsjannikovová ešte v stredu (10. 8.) v aplikácii Telegram napísala, že ju o šiestej ráno do bytu vpadla desiatka policajtov a že ju stíhajú pre protest, ktorý podnikla v polovici júla na nábreží rieky Moskvy oproti Kremľu.

Tam prišla s plagátom s vyobrazením detí zabitých na Ukrajine a nápisom „Koľko detí ešte musí zahynúť, aby ste prestali?“. Ani teraz nepovažuje viac ako 350 zdokumentovaných prípadov zabitých detí od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine za nepravdivé informácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet