Na hlavný obsah

Päť rokov po únose Vietnamca cez Slovensko vzniesla nemecká prokuratúra obžalobu

Anh T. L. čelí obvineniu zo špionážnej činnosti a napomáhaní pri zbavení osobnej slobody.

Päť rokov po únose Vietnamca cez Slovensko  vzniesla nemecká prokuratúra obžalobu
Ilustračná fotografia nemeckej vlajky. Foto: Unsplash

Generálna prokuratúra obžalovala údajného člena komanda únoscov necelé dva mesiace po tom, ako ho do Nemecka vydala české polícia. Podľa obžaloby Anh Té eL sledoval pred únosom Trina Čuan Thana v Berlíne. Tiež šoféroval vozidlo, ktoré sa na únose priamo podieľalo.

Práve to priviezlo uneseného z Berlína cez Prahu a Brno k hotelu Bôrik do Bratislavy. Vo vládnom hoteli sa 26. apríla 2017 stretol vtedajší minister vnútra Róbert Kaliňák s vietnamským rezortným kolegom To Lamom.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tibor Macák.

„Po zadržaní Anh To Lea som kontaktoval niekoľko ľudí vo Vietname. Prekvapilo ich, že sa dostal do rúk nemeckej justície. Vedelo sa, že tu pôjde aj o to, ako sa unesený Trin Čuan Than dostal v roku 2017 na palubu slovenského vládneho špeciálu. Dúfam, že aj na toto dá proces odpoveď. Lebo to je kľúčová informácia,“ pripomína vietnamský novinár žijúci v Berlíne Le Trung Khoa, ktorý pred piatimi rokmi prvý informoval o únose.

Dôležitý svedok aj pre Slovensko

Úrad inšpekčnej služby slovenského ministerstva vnútra už požiadal nemeckú generálnu prokuratúru o právnu pomoc s tým, že chce obžalovaného Vietnamca vypočuť. Zatiaľ sa nevie, či k tomu došlo.

„Anh Té eL je dôležitým svedkom prípadu aj pre Slovensko. Prvý krát sa pred súd postaví osoba zapojená do únosu od jeho plánovania až po realizáciu. Obžalovaný bol podľa všetkého aj v bratislavskom hoteli Bôrik a preto je veľmi dôležitý aj pre slovenských vyšetrovateľov,“ dodal Le Trung Khoa.

Aj keď prvé pojednávanie zatiaľ stanovené nebolo, všeobecne sa očakáva, že proces s obžalovaným Vietnamcom sa začne najneskôr do októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál