Na hlavný obsah

Plán obnovy poskytne takmer 350 miliónov eur na výstavbu cyklotrás a obnovu verejných budov

Ak sa splnia všetky podmienky, zafinancované budú na 100 %, tvrdí Doležal.

Na výstavbu cyklistickej infraštruktúry sa určilo 105 miliónov eur a 240 miliónov eur na obnovu verejných budov.

O peniaze z Plánu obnovy sa môžu uchádzať samosprávy. Výzvy sa zverejnili na stránke ministerstva dopravy a výstavby.

Dotáciu na obnovu možno získať na budovy vo vlastníctve štátu či samosprávy – teda verejné budovy. Cieľom rekonštrukcie je znížiť ich energetickú náročnosť aspoň o 30 %.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak spĺňajú uchádzači všetky požiadavky, vieme financovať až do 100 % všetkých nákladov. To znamená, vieme financovať strechy, obvodový plášť, okná, vykurovanie či chladenie,“ vysvetľuje minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Treba byť rýchly a poriadny – žiadosti vyhodnocujeme tak, že kto prv príde, ten dostane prostriedky. Samozrejme, za predpokladu, že žiadosti budú kompletné a pripravené,“ avizuje Doležal.

Z Plánu obnovy sa môžu spätne financovať aj už realizované projekty, ak spĺňajú podmienky. Využiť to chce napríklad hlavné mesto, a to na vybudovanú, realizovanú a aj pripravovanú cyklotrasu.

„Je to veľmi štedrá a jedinečná šanca čerpať takéto prostriedky. Je ich treba vyčerpať, nie minúť, ale efektívne vyčerpať do roku 2026, takže nemáme veľa času,“ dodáva Doležal.

Zatiaľ je na rekonštrukciu verejných budov podaných do 20 žiadostí a takmer desať na cyklotrasy. Otvorila sa prvá výzva – zverejnila sa na stránke ministerstva. Šéf rezortu avizoval, že ich otvoria toľko, koľko bude peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko