Na hlavný obsah

Plastová fľaša s pilinami či tetrapaky. Slováci pri kúrení riskujú a znečisťujú ovzdušie

Odborníci majú pred najbližšou zimou obavy.

Plastová fľaša s pilinami či tetrapaky. Slováci pri kúrení riskujú a znečisťujú ovzdušie
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Odborníci s obavami pozerajú na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Slováci v snahe ušetriť začali využívať nebezpečné spôsoby vykurovania. Mnohí majú strach z nedostatku plynu a nárastu cien energií. Plynové spotrebiče vo veľkom vymieňajú za kotle na pevné palivo.

Plastová fľaša s pilinami a použitým motorovým olejom – takzvaná slovenská briketa alebo tetrapakové obaly či pneumatiky. Aj takéto veci hádžu ľudia do svojich kotlov.

Nad vynaliezavosťou Slovákov krúti hlavou prezident Komory kominárov Miroslav Ledecký. „Mám veľké obavy pred najbližšou zimou. Najmä z toho, ako to zvládneme so znečistením ovzdušia.“

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor Viktor Bokor.

„Prišlo mi zle, keď som prišiel do nového domu a tam mali na zakúrenie pripravené tetrapakové obaly. To už sa nedá vyčistiť. Pri zvýšenej teplote spalín sa sadze v komíne zapália a začne horieť,“ vysvetľuje Ledecký.

Nová legislatíva

Nebezpečný trend potvrdzujú aj štatistiky. „Na území Trnavského kraja sme v prvom polroku tohto roka zaznamenali spolu 592 požiarov. Porucha v súvislosti s nevyhovujúcim stavom vykurovacích telies – dymovodov a komínov – spôsobila 30 požiarov,“ uviedla trnavská krajská hovorkyňa hasičov Lena Košťálová.

Ochrániť ovzdušie má pripravovaná zmena legislatívy. Navrhované zmeny právnej úpravy zavádzajú kontroly malých spaľovacích zariadení na tuhé a kvapalné palivá. Aj obec a inšpekcia ich budú kontrolovať na základe podnetu. Uvádza to v stanovisku Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Odoberú vzorky popola alebo stery z komína na analýzu. Porušenie zákazu spaľovania odpadov fyzickou alebo právnickou osobou sa bude chápať ako priestupok.

Otvorenou otázkou zostáva, kde za rozumnú cenu získať kvalitné palivové drevo. Obrovský záujem zaznamenali podľa hovorkyne Maríny Debnárovej aj Lesy SR.

„Z dôvodu zvýšeného dopytu po palivovom dreve sú na niektorých expedičných skladoch dlhé poradovníky naplnené až do konca roka. Jeho cena sa zvýšila v závislosti od jednotlivých regiónov,“ dodala hovorkyňa Lesov SR.

Slovensko aktuálne čelí žalobe zo strany Európskej komisie za prekročenie limitnej hodnoty smogu v Banskobystrickom, Košickom kraji a aglomerácii Košice a tiež za neprijatie opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál