Na hlavný obsah

Pluk Azov: Rusko hľadá spôsob, ako ospravedlniť svoje vojnové zločiny

Žiada, aby USA označili Rusko za teroristický štát.

Pluk Azov: Rusko hľadá spôsob, ako ospravedlniť svoje vojnové zločiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský pluk Azov, ktorý Rusko v utorok (2. 8.) zaradilo na svoj zoznam teroristických organizácií, deklaroval, že Rusko takto len „hľadá nové ospravedlnenia pre svoje vojnové zločiny“, ktoré pácha na Ukrajine.

Pluk Azov na sociálnej sieti telegram opäť vyzval americké ministerstvo zahraničných vecí, aby vyhlásilo Rusko za teroristický štát, informovala spravodajská televízia ABC.

„Po verejnej poprave vojnových zajatcov z pluku Azov v Olenivke Rusko hľadá nové ospravedlnenia pre svoje vojnové zločiny,“ uviedol pluk. Narážal na minulotýždňový výbuch na mieste, kde sa nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci. Podľa Moskvy pri ňom zahynulo viac ako 50 ľudí.

Ukrajina a Rusko sa zo zodpovednosti za tento výbuch obviňujú navzájom.

Rusko sa pravidelne odvoláva na pluk Azov, keď potrebuje argument na podporu svojho tvrdenia, že Ukrajinu ovládajú „fašisti“ a „náckovia“ a že ju preto treba „denacifikovať“.

Reformovaný pluk

Pluk Azov, ktorý má krajne pravicové a ultranacionalistické korene, začal ako polovojenská jednotka bojujúca proti proruským povstalcom v roku 2014. Neskôr sa začlenil do ukrajinskej národnej gardy.

Kyjev tvrdí, že pluk sa zreformoval, vzdal sa svojich radikálnych postojov a je apolitický. Aj samotný pluk sa dištancoval od názorov svojho nacionalistického zakladateľa.

Po invázii ruskej armády vo februári sa pluk Azov stal jednou z najvýznamnejších ukrajinských vojenských formácií bojujúcich proti Rusku na východe Ukrajiny.

„Azovci“ spolu s vojakmi ukrajinskej armády na jar celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol.

Ruské štátne médiá prirovnávajú bojovníkov Azova k nacistom z obdobia druhej svetovej vojny, ktorých porážka Sovietskym zväzom je pre Rusov stále zdrojom veľkej národnej hrdosti, konštatovala televízia ABC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet