Na hlavný obsah

Počas izraelskej razie v Nábuluse zahynuli dvaja Palestínčania

Cieľom razie bolo zaistiť militantov skupiny palestínsky Islamský džihád.

Počas izraelskej razie v Nábuluse zahynuli dvaja Palestínčania
Izraelský pohraničný policajt stojí medzi sanitkou vezúcou zraneného muža a rozhnevaným davom. Foto: TASR/AP

Dvaja Palestínčania vrátane vysokopostaveného veliteľa militantov zahynuli v utorok (9. 8.) pri razii izraelských síl. Razia prebehla v jednom z domov v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu. Počas ťažkých zrážok sa zranilo najmenej 30 Palestínčanov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Izraelská armáda a špeciálne sily obkľúčili dom hľadaného muža v Nábuluse. Strieľa sa,“ uviedla armáda. Podľa prvotných informácií Červeného polmesiaca najmenej 30 Palestínčanov utrpelo zranenia a najmenej jeden bol vo vážnom stave.

„Teroristu Ibráhima al-Nabulsího zabili v meste Nábulus. Zomrel aj ďalší terorista, ktorý sa zdržiaval v dome,“ uviedla neskôr izraelská armáda. Nabulsí bol veliteľom Brigády mučeníkov z mešity al-Aksá. Ide o jednu z hlavných militantných skupín na Západnom brehu pôsobiacej pod vládnucou stranou Fatah.

Zrážky s izraelskou armádou prepukli aj v inej časti Nábulusu, kde Palestínčania hádzali do vojakov kamene. V meste, ktoré je jedno z najväčších v regióne, desiatky izraelských vojenských vozidiel zastavili premávku a bolo počuť streľbu.

Trojdňové boje ukončilo Egyptské prímerie

Izraelské bezpečnostné sily v posledných mesiacoch zasahujú na Západnom brehu takmer denne. Zameriavajú sa na militantov z Islamského džihádu. V piatok (5. 8.) začali leteckú a delostreleckú paľbu na ich pozície v pásme Gazy.

Militanti v odvete vystrelili na izraelské územie vyše 1 000 rakiet, uviedla armáda. Trojdňové intenzívne boje v nedeľu (7. 8.) ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom.

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze zahynulo 46 Palestínčanov, z toho 16 detí. Zranenia utrpelo ďalších 360 Palestínčanov. Izrael tvrdí, že niektoré  palestínske obete zabili rakety Islamského džihádu, ktoré zlyhali alebo minuli cieľ.

„Ostreľovanie a bombardovanie zasadilo nepriateľovi zničujúci úder. Celé vojenské velenie Islamského džihádu v Gaze bolo úspešne zasiahnuté,“ vyhlásil v pondelok (8. 8.) izraelský premiér Jair Lapid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet