Na hlavný obsah

Podľa Naďa je Slovensko pripravené usporiadať výcvik pre ukrajinských vojakov

Rokovali o tom ministri obrany na neformálnom stretnutí v Prahe.

Podľa Naďa je Slovensko pripravené usporiadať výcvik pre ukrajinských vojakov
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko môže usporiadať výcvik pre ukrajinských vojakov na svojom území podľa plánu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Uviedol to pred neformálnym stretnutím ministrov obrany členských krajín Európskej únie v Prahe slovenský minister Jaroslav Naď.

Ministri krajín EÚ sú však rozdelení v názoroch na túto rozsiahlu výcvikovú misiu pre vojakov z Ukrajiny v okolitých štátoch. „Verím, že nájdeme riešenie,“ vyjadril sa Naď.

Na neformálnom zasadnutí nemôže padnúť záväzné rozhodnutie, Borrell však podľa vlastných slov očakáva „všeobecné politické rozhodnutie“.

Ministri niektorých krajín sú ohľadom návrhu skeptickí

O pláne zatiaľ nie je veľa informácií, pripomína AFP. Niektorí ministri sa však k nemu stavajú skepticky. „Uvidíme, či toto je tá správna cesta, ako pomôcť… Ja o tom nie som presvedčený,“ povedal šéf luxemburského rezortu obrany Francois Bausch.

Ten by preferoval bilaterálna spolupráca jednotlivých štátov s Ukrajinou koordinovaná Európskou úniou.

Skeptický názor zastáva aj rakúska ministerka Klaudia Tannerová. „Najprv si treba objasniť, či vôbec takáto misia môže vzniknúť,“ upozornila s tým, že EÚ doteraz organizovala podobné misie iba mimo svojho územia.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová podporuje Borrellov plán. „My už teraz cvičíme ukrajinských vojakov v Spojenom kráľovstve,“ pripomenula. Dodala, že Holandsko spoločne s Nemeckom tiež pripravuje odmínovací výcvik pre ukrajinských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko