Na hlavný obsah

Podľa ruského opozičného aktivistu Duginovú zabili ruskí partizáni

Zahynula pri explózii auta neďaleko Moskvy.

Podľa ruského opozičného aktivistu Duginovú zabili ruskí partizáni
Na fotografii bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov. Foto: ČTK/AP

K zodpovednosti za smrť dcéry prokremeľského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina sa prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda.

Podľa agentúry AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov. Agentúra AP uviedla, že nebola schopná existenciu skupiny overiť.

Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zahynula v sobotu (20. 8.) pri explózii auta neďaleko Moskvy. Podľa vyšetrovateľov pod jej vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. Server stanice BBC uviedol, že v aute mal ísť aj samotný Dugin.

Dugin, ktorý je niektorými zdrojmi považovaný za mentora prezidenta Vladimira Putina, podporuje ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Rovnako ju podporovala aj jeho dcéra. Šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na sociálnej platforme Telegram napísal, že sa Duginová stala obeťou „teroristov ukrajinského režimu, ktorí chceli zlikvidovať jej otca“.

Ruský opozičný aktivista Ponomarjov vyhlásil, že zodpovednosť za smrť Duginovej prijala doteraz neznáma ruská skupina Národná republikánska armáda. „Túto akciu, ako aj mnoho ďalších partizánskych akcií na území Ruska v posledných mesiacoch, uskutočnila Národná republikánska armáda,“ povedal podľa denníka Ukrajinska pravda. Prečítal tiež údajný manifest skupiny.

„Vyhlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý rozpútal bratovražednú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť. Putin bude nami zosadený a zničený,“ citoval z údajného manifestu.

Denníku Ukrajinska pravda Ponomarjov povedal, že s Národnou republikánskou armádou je v kontakte od tohtoročného apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet