Na hlavný obsah

Podľa výskumu by jadrová vojna spôsobila svetový hladomor

Konflikt by bol katastrofálny pre produkciu potravín.

Podľa výskumu by jadrová vojna spôsobila svetový hladomor
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí.

Klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

„Tieto údaje nám hovoria jedno, a to že musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo,“ uviedol jeden z autorov danej štúdie, profesor Alan Roebuck.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa toto varovanie prichádza v čase, keď „ľudstvo delí od jadrového vyhladenia už len jedno nedorozumenie, jeden nesprávny odhad“.


Sadze v atmosfére by zatienili slnko

V novej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Nature Food sa vypočítalo, koľko sadzí blokujúcich slnko by sa dostalo do atmosféry dôsledkom ohňovej búrky spôsobenej výbuchom jadrových zbraní.

Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí. Tie vychádzali z menších konfliktov medzi Indiou a Pakistanom a z vojny medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

Aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor. Celosvetová priemerná kalorická produkcia by sa do piatich rokov od konfliktu znížila o 7 %.

V prípade najväčšieho scenára, pri totálnom jadrovom konflikte, sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 %.

Obrovský pokles úrody by spôsobil, že do dvoch rokov by miliardy ľudí, 75 % svetovej populácie, zomreli od hladu. Informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet