Na hlavný obsah

Podpoistenie nehnuteľností je veľkým rizikom. Treba si skontrolovať zmluvu

Výška poistnej sumy by mala kopírovať súčasnú reálnu hodnotu nehnuteľnosti.

Hodnota nehnuteľností rastie. Dôvodom sú ich vysoké ceny, ale aj drahšie stavebné materiály. Poistnú sumu je preto podľa Slovenskej asociácie poisťovní potrebné prehodnocovať. Poistencov upozorňuje, že je to predovšetkým v ich záujme.

Po zdražení bytov a domov by si ich majitelia mali dať pozor na poistky. Ak si ich nedali prehodnotiť, nemusia stačiť na pokrytie škôd v domácnosti.

Podľa odborníkov na financie sa problém takzvaného podpoistenia týka mnohých majiteľov. Ak sa niečo stane, môžu na to doplatiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o situáciu, kedy poistná suma na poistnej zmluve nezodpovedá aktuálnej trhovej hodnote majetku,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

Podľa odborníkov na financie klienti najčastejšie zistia, že majú zmluvu nesprávne nastavenú až vtedy, keď nastane poistná udalosť. Odporúčajú ju preto kontrolovať aspoň raz ročne.

„Vzhľadom na terajšiu situáciu na trhu nehnuteľností je to riziko podpoistenia veľmi vysoké, pretože už aj zmluva, ktorú sa zakladala pred rokom, nemusí zodpovedať aktuálnej hodnote,“ dodáva Čikes.

Aby poistenie nehnuteľnosti v prípade potreby splnilo svoj účel, výška poistnej sumy by mala kopírovať súčasnú reálnu hodnotu nehnuteľnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika