Na hlavný obsah

Pola Negri bola prvá Európanka, ktorá si podmanila Hollywood

Patrila k hviezdam nemého filmu.

Pola Negri bola prvá Európanka, ktorá si podmanila Hollywood
Na fotografii herečka Pola Negri. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Americká herečka poľsko-slovenského pôvodu Pola Negri patrila k hviezdam nemého filmu. Od  úmrtia prvej Európanky, ktorá si podmanila Hollywood a otvorila jeho brány nasledovníčkam, uplynulo v pondelok (1. 8.) 35 rokov.

Pola Negri, vlastným menom Barbara Apolonia Chalupcová, sa narodila v poľskom Lipne 3. januára 1897. Niekdajšia hviezda strieborného plátna si pseudonym, pod ktorým sa preslávila aj ďaleko za hranicami rodného Poľska, požičala od talianskej poetky a prozaičky Ady Negri (1870-1945).

V mladosti navštevovala baletnú školu v hlavnom meste Poľska, neskôr prešla k divadlu. Už v roku 1912 debutovala vo varšavskom divadle v hre Panenské sľuby. Neskôr v roku 1914 si ju všimol zakladateľ poľskej kinematografie Aleksander Hertz a angažoval ju do filmu Otrokyňa vášní.

V dráme Die Augen der Mumie Ma (Muž bez mena, 1918) režisér Ernst Lubitsch síce riskoval s angažovaním neznámej Poľky, ale ako sa neskôr ukázalo, Pola Negri si svojím exotickým vzhľadom na dlhú dobu podmanila srdcia divákov.

Pola Negri a Ernst Lubitsch dostali ponuku v Hollywoode

S režisérom natočila množstvo ďalších filmov. Lubitsch režíroval aj snímku Madam DuBarry (1919), ktorú v USA premietali pod názvom Passion. Úspech bol podľa kritiky natoľko ohromujúci, že v roku 1922 dostala herečka i režisér ponuku na prácu vo filmových štúdiách v Hollywoode.

Popularitu jej priniesli aj filmy Vendetta (1919), One Arabian Night (1920) a ďalšie. Herečka nimi získala čestné miesto v histórii svetovej kinematografie. Jej ďalším filmom je The Moon-Spinners (1964).

Charizmatická tmavovláska hrala vo vyše 60 filmoch. Medzitým stihla mať viacero vzťahov. Prominentný pár tvorila s prvým filmovým sexidolom Rudolphom Valentinom. Ich lásku preťala jeho predčasná smrť.

Na fotografii hviezda nemého filmu Pola Negri.
Na fotografii hviezda nemého filmu Pola Negri.Foto: Facebook/Cinema Clássico

Americký bulvár o nej rozširoval, že sa zaplietla aj s legendárnym hercom a režisérom Charliem Chaplinom.

„Bola to však len fáma. Prežili spolu len krátky románik, ktorý spomínajú obaja vo svojich pamätiach,“ uviedla Veronika Pauková, historička Kysuckého múzea v Čadci, ktorá napísala prvú slovenskú knihu o Pole Negri.

Apolonia Chalupcová alias Pola Negri sa vydávala dvakrát a vždy za mužov so šľachtickými titulmi.

Herečka zomrela 3. augusta 1987 vo veku 90 rokov v San Antoniu v americkom štáte Texas.

Jej otec Juraj Chalupec pochádzal z obce Nesluša, pracoval ako drotár. Matka Eleonora Kielczewská bola Poľka zo schudobnenej šľachtickej rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet