Na hlavný obsah

Polícia chce zaviesť bodovanie dopravných priestupkov

Po nazbieraní určitého počtu bodov by vodič prišiel o vodičský preukaz.

Polícia chce zaviesť bodovanie dopravných priestupkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Riaditeľstvo dopravnej polície chce zaviesť bodovací systém priestupkov. Po nazbieraní určitého počtu previnení a bodov by šofér prišiel o vodičský preukaz. Podobný systém platí vo viacerých štátoch Európskej únie.

Na slovenských cestách už dlhšie rastie počet dopravných nehôd, ich obetí, ako aj šoférov pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ dopravnej polície si myslí, že štatistiky by pomohlo zlepšiť bodovanie priestupkov šoférov.

Tí by tak za previnenie nedostali len pokutu, ale po nazbieraní určitého množstva bodov by prišli aj o vodičský preukaz.

„Od takzvaného bodového systému si sľubujeme to, že pozitívnym spôsobom ovplyvní bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Najmä to, aby sa eliminovali následky dopravných nehôd vo vzťahu k ohrozeniu života a zdravia,“ hovorí Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počet udelených „čiernych“ bodov by závisel od závažnosti priestupku. Za jazdu na červenú by ich bolo viac ako za nesprávne parkovanie. Podobný systém funguje napríklad v susednej Českej republike už 16 rokov.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského by bol prechod na bodové hodnotenie priestupkov šoférov krokom späť. „Na Slovensku máme efektívnejší systém proti vodičom, ktorí robia stále priestupky. Je to zásada, že za tri závažné dopravné priestupky sa odoberá vodičský preukaz. Ak chce vodič ďalej jazdiť, musí ísť na preskúšanie,“ myslí si.

Nový systém by mal priniesť výhody pre poctivých vodičov. V prípade menej závažných priestupkov by mohli dostať zľavu z pokuty. Systém bodovania priestupkov šoférov smeruje do pripomienkového konania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko