Na hlavný obsah

Polícia preveruje stavbu diaľnice pri Ružomberku

Majú podozrenie na neoprávnené podnikanie.

Polícia preveruje stavbu diaľnice pri Ružomberku
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje stavbu diaľnice D1 v okolí Ružomberka. Podľa okresného úradu v Žiline tam totiž neoprávnene podnikala firma, ktorá mala mať na starosti nezávislý stavebný dozor. Diaľničiari jej za to vyplatili približne 7 milónov eur.

Pätnásťkilometrový úsek diaľnice D1 v okolí Ružomberka stavia konzorcium stavebných firiem Čebrať. Spôsob a postup uskutočňovania stavby sleduje stavebný dozor – poľská firma AECOM Polska. Práve jej mnohí vyčítajú, že za práce a služby na stavbe nedostali peniaze.

,,Vzhľadom na to, že stavebný dozor je dôležitým členom schvaľovacieho procesu a financovania stavby, naša spoločnosť podala podnet na živnostenský úrad, aby sme si overili, či spoločnosť, ktorá vykonáva stavebný dozor má platné oprávnenie na výkon stavebného dozoru,“ vysvetlil hlavný geológ Andrej Žilka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odboru živnostenského podnikania Okresného úradu v Žiline takéto oprávnenie nemá a podľa úradu ide o neoprávnené podnikanie. ,,Ak by sa preukázal osobný prospech v práci podnikania nad 266 euro, ide o trestný čin,“ uviedol vedúci odboru živnostenského podnikania na ministerstve vnútra Ján Dutko.

Okresný úrad v Žiline preto podnet postúpil polícii. „Na NAKA zaevidovali vyšetrovací spis pre podozrenie zo zločinu neoprávneného podnikania, spáchaného závažnejším spôsobom konania. Vzhľadom na to, že ide o postup pred začatím trestného stíhania, bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Podľa diaľničiarov nejde o stavebný dozor podľa stavebného zákona, na ktorý poľská firma nemá oprávnenie, ale o technický dozor. Ten slovenský právny poriadok nedefinuje a v zmluve si ho možno dohodnúť s kýmkoľvek. Kým prípad nevyšetrí polícia, nechcú sa k nemu viac vyjadrovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny