Na hlavný obsah

Polícia v Austrálii zhabala rekordné množstvo pervitínu

Spotreba metamfetamínu na obyvateľa je tu najvyššia na svete.

Polícia v Austrálii zhabala rekordné množstvo pervitínu
Ilustračná snímka - krabice s metamfetamínom. Foto: TASR/AP

Zásielka mramorových dlaždíc z Blízkeho východu obsahovala aj 1,8 tony metamfetamínu, čo polícia v Sydney označila za najväčší úlovok nelegálnych drog v Austrálii. Informovala o tom agentúra AP.

Začiatkom tohto mesiaca našli 748 kilogramov pervitínu v 24 kontajneroch na sydneyskom predmestí Port Botany. Ďalších 1 060 kg sa našlo v 19 kontajneroch, ktoré do toho istého prístavu dorazili minulý týždeň. Obe zásielky odoslali zo Spojených arabských emirátov a drogy ukryli rovnakým spôsobom.

Policajný detektív John Watson opísal množstvo pervitínu ako „ohromujúce“. „To množstvo je šokujúce. Je to najväčšia zadržaná zásielka (metamfetamínu) v austrálskej histórii,“ vyhlásil podľa BBC Watson.

„Toto zhabanie pocíti v nasledujúcich týždňoch mnoho dodávateľov na vysokej, strednej i nižšej úrovni,“ povedal Watson. Hodnota zadržanej drogy pri pouličnom predaji sa odhaduje na 1,6 miliardy austrálskych dolárov (1,1 miliardy eur), čo odráža vyššie ceny nelegálnych drog v Austrálii.

Polícia zatkla troch podozrivých a pokúša sa identifikovať celú sieť zahraničných dodávateľov. Zo obchodovania s drogami zatknutým hrozí doživotné väzenie, súd pri predbežnom vypočutí zamietol ich prepustenie na kauciu.

Metamfetamín predstavuje v súčasnosti v Austrálii veľký problém. Spotreba tejto drogy na obyvateľa je v krajine najvyššia na svete – vyskúšalo ju asi šesť percent Austrálčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet