Na hlavný obsah

Polovici zdravotníckych stredísk sveta chýba základná hygiena

Štyrom miliardám ľudí tak hrozí zvýšené riziko infekcie.

Polovici zdravotníckych stredísk sveta chýba základná hygiena
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polovica zdravotníckych zariadení na svete nemá na oddeleniach, kde pacienti dostávajú starostlivosť, a na toaletách k dispozícii základné hygienické služby, medzi ktoré patria voda, mydlo či dezinfekčné prostriedky s obsahom alkoholu.

Znamená to, že takmer štyrom miliardám ľudí hrozí zvýšené riziko infekcie. V utorok (30. 8) to v spoločnej správe oznámili Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF), informuje agentúra AFP.

Nedostatok hygienických prostriedkov ale aj problémy s vodou

V správe Spoločného monitorovacieho programu ustanovizní WHO a UNICEF pre zásobovanie vodou a hygienické opatrenia, založenej na dátach zo 40 krajín, sa uvádza, že 688 miliónov ľudí dostáva zdravotnú starostlivosť na klinikách, ktorým absolútne chýbajú hygienické služby. Len 51 % zdravotníckych stredísk splnilo kritériá dodržiavania základných hygienických pravidiel.

Iba 34 % centier poskytovania zdravotnej starostlivosti v subsaharskej Afrike má na toaletách mydlo a vodu, konštatuje uvedená správa. V najmenej rozvinutých krajinách má prístup k štandardným vodným zdrojom v mieste pôsobenia iba 53 % zariadení.

Nemocnice bez čistej vody predstavujú smrteľné nebezpečenstvo pre deti a tehotné ženy

Šéfka oddelenia WHO pre verejné zdravie a životné prostredie Maria Neirová zdôraznila, že zlepšenie hygienického stavu nemocníc a kliník je kľúčové, čo sa týka prevencie a pripravenosti na pandémie.

„Hygienu v zdravotníckych zariadeniach nevieme zabezpečiť bez zvýšenia investícií do základných opatrení. Tie zahŕňajú nezávadnú vodu, čisté toalety a bezpečné zaobchádzanie so zdravotníckym odpadom,“ uviedla Neirová.

Kelly Ann Naylorová z UNICEF-u upozornila, že nemocnice a kliniky bez nezávadnej vody a základnej hygieny predstavujú „potenciálnu smrteľnú pascu pre tehotné ženy, novorodencov a deti“. Dodala, že každoročne zomrie na sepsu okolo 670 000 novorodencov. Podotýka, že ich úmrtiam je možné zabrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet