Na hlavný obsah

Poľské a české stíhačky budú od septembra chrániť vzdušný priestor Slovenska

V prípade potenciálnej hrozby o postupe na našom území rozhodne NATO.

Pokyn na prípadné zostrelenie nepriateľského lietadla nad slovenským územím môže dať českému a poľskému pilotovi slovenský minister obrany. Pre RTVS to potvrdil Jaroslav Naď (OĽANO), minister obrany SR. Od 1. septembra budú slovenský vzdušný priestor chrániť naši susedia Poľsko a Česko. Slovensko za túto pomoc nebude platiť nič navyše.

Keďže vojenské letisko Sliač prechádza rekonštrukciou, české a poľské stíhačky budú vzlietať zo svojich domovských základní.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

K cudziemu lietadlu vzlietne ten, kto bude v tej chvíli bližšie. Pokiaľ bude bližšie Čáslav, vzlietnu Gripeny. Ak to bude poľská základňa, vzlietnu Poliaci,“ uviedla Natália Fosterová z tlačového oddelenia ministerstva obrany ČR.

My väčšinu leteckých hrozieb vidíme už keď sú mimo nášho územia. Je tam dostatočný varovací čas aby vzlietli poľské stíhačky, ktoré sa môžu presunúť do nášho priestoru a môžu operovať voči prípadnej hrozbe,“ vysvetlil generál vo výslužbe, Pavol Macko.

V takomto prípade by o potenciálnom zostrelení lietadla nad naším územím rozhodoval slovenský minister obrany. Poľské a české stíhačky budú slovenský vzdušný priestor chrániť až dovtedy, kým k nám z Ameriky nepriletia F-16-ky.

Naď nám potvrdil, že s americkou stranou rokuje o kompenzácii za to, že dodanie stíhačiek F16 na Slovensko bude meškať. V hre je buď zníženie ich ceny, alebo lepšie vybavenie stíhačiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko