Na hlavný obsah

Poľsko ako nová európska veľmoc?

Náš severný sused bude mať najväčšiu pozemnú armádu v Európe.

Poľsko ako nová európska veľmoc?
Slávnostná vojenská prehliadka poľskej armády. Foto: RTVS

Pred niekoľkými týždňami obletelo svet vyhlásenie poľského šéfa obrany Mariusa Buaščaka, že Varšava bude mať za chrbtom najsilnejšiu pozemnú armádu v Európe.

„Reálna sila ozbrojených síl Poľska je relatívne vysoká, a to preto, že sa sústreďuje na spôsobilosti, ktoré sú dôležité pre obranu územia. Nejde len o počet ľudí,“ povedal Vladimír Bednár, vojenský analytik.

Naši severní susedia svojej armáde v najbližších rokoch doprajú. Z USA nakúpia 250 tankov za viac ako miliardu eur.

Takmer 1 000 tankov, 600 húfnic a desiatky lietadiel obstarajú v spolupráci s Južnou Kóreou. Len na porovnanie. Na Ukrajine spôsobuje veľké problémy Rusom zopár kusov systému HIMARS. Poliaci ich nakúpia 500.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak si v tejto chvíli niekto myslí, že Nemecko je tanková veľmoc, lebo kedysi vyprodukovali veľa tankov, tak súčet tých, ktoré vyprodukovali spolu s Francúzmi je menšia ako to, čo majú Poliaci,“ tvrdí Bednár.

Celá táto revolúcia poľskej armády sa deje na pozadí najhoršej krízy za posledné roky, keď inflácia atakuje rekordné hodnoty. Pre širokú verejnosť to však nie je problém.

„Armáda má v spoločnosti veľký kredit, ktorý sa od začiatku vojny ešte zvýšil. Nie je to niečo, čo by spoločnosť, ale aj opozícia rozporovali, postoj majú jasný,“ vysvetľuje Vít Dostál, analytik Asociácie pre medzinárodné otázky.

Poliaci už teraz investujú do svojej obrany viac, ako odporúčané minimum z NATO. S najnovšími nákupmi sú to tri percentá HDP a chcú sa dopracovať až k piatim.

„Váha Poľska v medzinárodnej situácii sa zvýšila,“ doplnil Dostál.

Veľké uznanie si náš sused vydobyl aj spôsobom, akým pomáha Ukrajine. Patrí medzi najštedrejších donorov vojenskej pomoci. Nehovoriac o tej humanitárnej. Od začiatku vojny našli v Poľsku útočisko milióny utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet