Na hlavný obsah

Poslanci za hnutie Sme rodina navrhujú pozostalým sprístupniť pitevný protokol

Je súčasťou novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Poslanci za hnutie Sme rodina navrhujú pozostalým sprístupniť pitevný protokol
Na ilustračnej snímke hroby na cintoríne v Partizánskom. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Boris Kollár, Petra Krištúfková a Jozef Hlinka predložili do parlamentu návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Ten má od decembra tohto roka umožniť blízkym osobám požiadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o nahliadnutie do pitevného protokolu a vyhotovenie jeho fotokópie.

Takúto možnosť by mali dostať aj osoby, ktorým pacient za svojho života udelil súhlas na prístup k údajom z elektronickej zdravotnej knižky. Ako aj osoby, ktoré pacient za svojho života na tento účel splnomocnil.

Zákon o zdravotných poisťovniach v súčasnosti podľa predkladateľov upravuje vykonávanie pitvy. Avšak neumožňuje pozostalým získať pitevný protokol. Ten totiž nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie.

„Táto dokumentácia je však podstatná k ustáleniu skutočnej príčiny smrti pre účely znaleckého dokazovania. Sprístupňuje sa až na dožiadanie súdu alebo orgánov činných v trestnom konaní. To pozostalých priamo núti podať trestné oznámenie alebo civilnú žalobu, aby sa dostali k pitevnému protokolu,“ uviedli poslanci za hnutie Sme rodina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko