Na hlavný obsah

Požiar na Kube má prvú obeť, 17 hasičov je nezvestných

Zranenia utrpelo 121 ľudí.

Požiar na Kube má prvú obeť, 17 hasičov je nezvestných
Dym a plamene stúpajú z palivových zásobníkov, ktoré sa snažia hasiči uhasiť v meste Matanzas na severozápade Kuby. Foto: TASR/AP

Najmenej jednu obeť si vyžiadal požiar palivových zásobníkov na severozápade Kuby. Počet ľudí, ktorí v dôsledku incidentu utrpeli zranenia, sa zvýšil na 121, nezvestných je aj 17 hasičov. V noci na nedeľu (7. 8.) o tom informovala kubánska prezidentská kancelária.

Požiar vypukol už v piatok (5. 8.) večer v areáli na skladovanie palív na okraji mesta Matanzas, zhruba 100 kilometrov východne od Havany. Podľa štátnej ropnej spoločnosti Cuba Petróleo vznikol požiar v dôsledku poruchy bleskozvodového systému, ktorý nedokázal uzemniť silný úder blesku.

Medzi zranenými je aj kubánsky minister energetiky Liván Arronte. Prezidentská kancelária v príspevku na twitteri uviedla, že traja ľudia sa nachádzajú vo veľmi vážnom stave v nemocnici. Zo zasiahnutej oblasti evakuovali približne 1 900 osôb.

Kuba tiež oznámila, že v súvislosti s hasením požiaru požiadala o pomoc „spriatelené krajiny“. Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel zároveň poďakoval vládam Mexika, Venezuely, Ruska, Nikaraguy, Argentíny a Čile za urýchlenú ponuku materiálnej pomoci. Dodal, že si „váži aj ponuku technickej podpory zo strany Spojených štátov“.

Agentúra AFP pripomína, že Kuba dlhodobo zápasí s nedostatkom palív a počas letných horúčav aj s výpadkami dodávok elektrickej energie, ktoré v posledných týždňoch vyvolali protesty vo vnútrozemí ostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet