Na hlavný obsah

Požiar v Saskom Švajčiarsku sa postupne dostáva pod kontrolu

Plamene sú ale na viacerých miestach v Nemecku.

Požiar v Saskom Švajčiarsku sa postupne dostáva pod kontrolu
Lesný požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko v Nemecku. Foto: TASR/AP

V oblasti lesného požiaru v Saskom Švajčiarsku sa zmenšili ložiská žeravých uhlíkov, vrtuľníky na hasenie sa tak môžu používať len na ojedinelé zásahy. Oznámil to vo štvrtok (11. 8.) okres Saské Švajčiarsko-Východné Krušnohorie, na ktorého území nemecká časť národného parku leží.

„Situácia v oblasti lesných požiarov v Saskom Švajčiarsku sa ďalej vyvíja priaznivo,“ uviedol saský okres. Nemeckí hasiči sa ďalej sústredia na skalnú oblasť Partschenhörner a pohraničnú cestu Grenzweg, kde sú ohniská žeravých uhlíkov. Tá sa im vraj ale darí zmenšovať.

Napriek úspechom v posledných dňoch sa na hasení naďalej podieľa na 750 hasičoch, ktorí majú k dispozícii desať vrtuľníkov. Nasadenie vrtuľníkov už ale nie je plošné.

Od stredajšieho (10. 8.) večera je opäť prejazdná diaľnica spájajúca Berlín s Postupimom, ktorá sa z bezpečnostných dôvodov pre hrozbu explózie uzavrela.

Pokrok hlásia nemeckí hasiči tiež v berlínskej lesnej oblasti Grunewald, kde pred týždňom vypukol požiar v areáli, ktorý berlínska polícia využíva na zneškodňovanie výbušnín.

V pyrotechnickom areáli sa uskladnilo na neskoršie zneškodnenie asi 30 ton starých granátov, vojnových bômb, munície či zhabaných delobuchov.

Ešte v pondelok (8. 8.) tam podľa hasičov teplota dosahovala 140 stupňov Celzia, teraz klesla pod 60 stupňov.

Likvidovať požiar sa darí aj v Českom Švajčiarsku, teda v českej časti národného parku, kde dnes hasiči zasahujú asi na 50 hektároch z pôvodných 1060 hektárov požiaru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet