Na hlavný obsah

Požiar v Španielsku si vyžiadal evakuáciu 1 500 ľudí

Evakuovaní ľudia našli útočisko v športových centrách.

Rozsiahly požiar na severovýchode Španielska sa rýchlo rozšíril a je mimo kontroly. Vyžiadal si evakuáciu ôsmich dedín a 1 500 ľudí v provincii Zaragoza. Informovali v nedeľu (14. 8.) podľa agentúry AP hasiči. Francúzske úrady medzitým potvrdili, že hasiči už skrotili požiar, ktorý neďaleko obce Landiras, južne od Bordeaux, spálil 7 400 hektárov lesa.

Šéf regionálnej vlády Aragónie Javier Lambán povedal, že kritická je situácia v meste Aňon de Moncayo a pre 300 hasičov bojujúcich s plameňmi je prioritou chrániť ľudské životy a dediny.

Obvod požiaru lesného porastu, ktorý sa rozhorel v sobotu (13. 8.), za menej ako 24 hodín dosiahol 50 kilometrov, povedal šéf miestnych hasičov. Evakuovaní ľudia našli útočisko v troch rôznych športových centrách v okolitých mestách.

Hasiči uviedli, že vyhliadky na skrotenie požiaru sú závislé od počasia, no meteorológovia predpovedajú vietor o rýchlosti v nárazoch až 60 kilometrov za hodinu.

Úspešný boj s požiarom na juhozápade Francúzska hlásia francúzske úrady. „Konečne bola k nám noc prívetivá. Mali sme skôr dážď a veľmi slabý vietor. Vďaka týmto podmienkam môžeme konštatovať, že situácia je mimoriadne priaznivá a že požiar je odteraz zabezpečený,“ povedal v nedeľu (13. 8.) popoludní novinárom Ronan Leaustic.

Podľa Leaustika sa zhruba 8 000 evakuovaných v departemente Gironde môže začať vracať domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet