Na hlavný obsah

Pre jej charakteristické motýlie motívy ju prezývali Madame Butterfly

Vo veku 96 rokov zomrela japonská módna návrhárka Hanae Moriová.

Pre jej charakteristické motýlie motívy ju prezývali Madame Butterfly
Návrhárka Hanae Moriová. Foto: TASR/AP

Vo veku 96 rokov zomrela už 11. augusta svetoznáma japonská módna návrhárka Hanae Moriová, ktorá za používanie charakteristických motýlích motívov dostala prezývku Madame Butterfly. Informovali o tom japonské médiá.

V roku 1951 si Moriová otvorila v Japonsku svoj prvý módny salón. Od roku 1954 začala pre filmovú spoločnosť Nikkacu navrhovať kostýmy pre hercov.

V roku 1965 mala prvú zahraničnú prehliadku v New Yorku, ktorá jej otvorila dvere do Európy a mnohých krajín amerického kontinentu.

V roku 1977 si otvorila salón v Paríži, kde ju ako prvú ženu z Ázie prijali do prestížnej Spoločnosti haute couture. Tento salón musela v roku 2004 pre finančné problémy zatvoriť, parfumy s jej menom sa však predávajú naďalej.

Obliekala cisárovnú, olympionikov aj letušky

Moriová obliekala prvú dámu USA Nancy Reaganovú, oscarovú herečku Grace Kellyovú a nespočetné množstvo členov japonskej vyššej spoločnosti. Pre cisárovnú Masako navrhla biele šaty, ktoré mala oblečené na svadbe v roku 1993.

V rokoch 1967 – 1988 navrhovala uniformy pre letušky spoločnosti Japan Air Lines (JAL). Navrhla tiež oblečenie pre japonskú výpravu na olympijských hrách v Barcelone (1992) a v Lillehammeri (1994).

Moriová má dvoch synov, ktorí je pomáhali s módnym biznisom. Jej dve vnučky sa venujú modelingu.      

V roku 1988 jej japonská vláda udelila štátne vyznamenanie Medailu cti a o rok neskôr ju francúzsky prezident François Mitterrand vyznamenal Radom čestnej légie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet