Na hlavný obsah

Pre Pandora Papers vraj Babiš prišiel o post premiéra. Teraz sa pre nich začalo vyšetrovanie

Francúzsky úrad skúma, ako nadobudol honosné panstvo.

Pre Pandora Papers vraj Babiš prišiel o post premiéra. Teraz sa pre nich začalo vyšetrovanie
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Francúzsky Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) začal predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov v súvislosti s nákupom nehnuteľností českým expremiérom Andrejom Babišom vo Francúzsku. Uviedol to v piatok (12. 8.) denník Le Monde.

PNF podľa zistení novinárov skúma podmienky nadobudnutia vily v Mougins na juhu Francúzska a vyšetrovanie začal vo februári.

Babišovým majetkom sa francúzske médiá začali zaoberať vlani na jeseň po úniku dôverných dokumentov, tzv. Pandora Papers.

Novinári vtedy zistili, že mnoho šéfov štátov a vlád skrýva svoj majetok za nastrčenými spoločnosťami v daňových rajoch.

Podľa článku v Le Monde pre Pandora Papers neuspel Babiš v minuloročných parlamentných voľbách a prišiel o premiérsky post.

PNF zveril vyšetrovanie Ústrednému úradu pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom (OCLCIFF), píše Le Monde.

Tento úrad skúma podmienky, za ktorých Babiš nadobudol honosné panstvo s rozľahlými pozemkami v Mougins (v departemente Alpes-Maritimes) ďalej vo vnútrozemí od mesta Cannes.

Nehnuteľnosť za takmer 14 miliónov eur

Podľa medzinárodného novinárskeho tímu poslal Babiš na nákup nehnuteľností na francúzskej Riviére cez svoje offshorové firmy zhruba 340 miliónov korún (13 963 290 eur).

Dve nehnuteľnosti vrátane honosnej vily s trojhektárovým pozemkom podľa listu kúpila v septembri 2009 spoločnosť so sídlom v Monaku – tú vlastní offshorová spoločnosť zo Spojených štátov.

V kúpnej zmluve, do ktorej nahliadol Le Monde, sa uvádza, že táto suma bola „zaplatená v hotovosti“, čo možno chápať aj ako bežný prevod.

Dokumenty z Pandora Papers však uvádzajú, že Babišova americká spoločnosť použila na financovanie nákupu domov v Mougins pôžičku 15 miliónov eur od offshorovej spoločnosti registrovanej na Britských Panenských ostrovoch. Oficiálne francúzske dokumenty ale túto pôžičku nespomínajú, upozorňuje denník.

Vyšetrovatelia sa podľa Le Monde budú musieť pokúsiť pochopiť účel tejto dohody a zistiť, prečo je Babiš vlastníkom tak úverovej spoločnosti, ako aj štruktúry, ktorá si peniaze požičala.

Vyšetrovanie bude komplikované, pretože popisované udalosti sú niekoľko rokov staré a mohli by byť premlčané.

Babiš pochybné transakcie popiera

V dokumentoch, ktoré súvisia s kauzou podľa webu Investigace.cz neuviedol, že vlastní akcie offshorových firiem.

„Môžem len znovu zopakovať, že všetky nákupy nehnuteľností prebehli v súlade so zákonmi. Detaily nepoznám, informáciu mám len z médií,“ uviedol Babiš.

Tvrdil, že pred 12 rokmi poskytol pôžičku, ktorá bola riadne zdanená, a pri nákupe postupoval podľa odporúčania realitnej kancelárie.

český premiér Andrej Babiš
Na snímke český bývalý premiér Andrej Babiš.Foto: TASR/AP

Zdôraznil tiež, že v tom čase nebol v politike. Černošický mestský úrad sa snažil overiť, či Babiš spáchal priestupok proti zákonu o konflikte záujmov.

Tento rok v júli tamojší úrad odložil oznámenie, ktoré sa týkalo Babiša a kauzy Pandora Papers. Nepodarilo sa získať dokumenty potrebné na preverenie podnetu a zodpovednosť za priestupok zanikla 1. júla.

O čom sú Pandora Papers?

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) zverejnilo 3. októbra 2021 v projekte Pandora Papers podozrivé finančné transakcie týkajúce sa 35 svetových lídrov a stoviek politikov z viac ako 90 krajín.

Projekt je založený na takmer 12 miliónoch dokumentov a 2, 94 terabajtoch utajovaných skutočností od 14 offshorových spoločností. Spolupracovalo na ňom vyše 600 novinárov z viac ako stovky krajín sveta.

V rámci projektu odhalili, ako mocní a bohatí využívajú offshorové spoločnosti a netransparentnú jurisdikciu pre anonymitu a daňovú optimalizáciu.

V dokumentoch sa podľa ICIJ objavujú mená zločincov, celebrít, politikov, futbalistov, sudcov i ľudí z daňových úradov z celého sveta.

Projekt spomína napríklad jordánskeho kráľa Abdalláha II., prezidentov Ukrajiny, Azerbajdžanu, Keni, Čile a Ekvádoru či o holandskom ministrovi financií Wopkom Hoekstrovi.

Zahŕňa aj bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, prezidenta Čiernej Hory Mila Djukanoviča, alebo maltského exministra a niekdajšieho eurokomisára Johna Dalliho.

Mnoho miliardárov je tam tiež

Získané dokumenty popisujú aj aktivity 130 miliardárov z Ruska, USA alebo Turecka. Rovnako aj veľvyslancov, starostov, ministrov, poradcov či generálov.

Podľa českého serveru Investigace.cz, ktorý sa na projekte zúčastnil, sa kauza dotýka 300 Čechov a tiež bývalého českého premiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša.

Tiež aj realitného magnáta Radovana Vítka, bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendu, lobistu Iva Rittiga alebo niekdajšieho riaditeľa televízie Prima a pražského dopravného podniku Martina Dvořáka.

Musia sa zlepšiť opatrenia

Európsky parlament (EP) vlani v októbri vyjadril poľutovanie nad tým, že sa v odhaleniach medzinárodného novinárskeho projektu Pandora Papers objavil Babiš spoločne s radom ďalších vysokopostavených predstaviteľov krajín EÚ.

V uznesení poslanci vyzvali na zlepšenie opatrení zameraných na boj proti kráteniu daní a daňovým rajom.

Vyzvali príslušné orgány v členských štátoch EÚ, aby analyzovali údaje, ktoré sa zverejnili v projekte Pandora Papers a začali vyšetrovanie všetkých osôb, ktoré sa v dokumentoch spomínajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet