Na hlavný obsah

Pre sucho nemajú krmivo pre zvieratá

Poľnohospodári hovoria o blížiacej sa katastrofe.

Metrová kukurica či vysušená sója. Takéto sú dosahy tohtoročného sucha. Poľnohospodári hovoria o blížiacej sa katastrofe. Už teraz prišli o vysoké percento úrody a pomaly nemajú čo dávať dobytku. Nedostatok krmiva ich núti posielať svoje zvieratá na bitúnky.

Farmári už teraz počítajú škody, ktoré im nedostatok zrážok a horúčavy spôsobili. Výnosy jesenných plodín a krmovín budú tento rok mimoriadne slabé.

Pre extrémne sucho odhadujú výpadok kukurice až na 50 percent. No zasiahnuté sú aj porasty sóje či cukrovej repy.

„Kukurica by mala mať rozmer minimálne 2,5 metra. Tu sa pohybujeme v slabom metri. Takže 50 percent odpadu je možno aj optimistický,“ povedal Pavel Tokoš, predseda družstva v Čečejovciach.

Klesla aj produkcia kravského či ovčieho mlieka. Chovatelia oviec avizujú, že im bude chýbať približne 30 percent krmiva. Už teraz ohlasujú zníženie množstva ovčieho mlieka o polovicu.

„Ako (to bude) ďalej či znížime počty zvierat, alebo znížime intenzitu, uvidíme. Jedno je ale isté. Ten, kto prestal chovať dobytok, už nikdy v živote nanovo nezačal,“ uviedol Imrich Kovács, predseda družstva Turňa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V našom okrese ostalo iba deväť chovov dojníc. Na ich záchranu budeme musieť pristúpiť k zosilážovaniu kukurice na zrno. To bude mať negatívny dopad na ekonomiku týchto podnikov, pretože nám ubudnú tržby,“ vysvetlil Ladislav Bajo, podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Košice.

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora urobila monitoring postihnutých území. Suchom je postihnutých až 700 000 hektárov pôdy.

Škody predbežne vyčíslila na 150 miliónov eur. Od štátu žiadajú aspoň odškodnenie za krmivá tak, ako to urobilo Maďarsko. Dlhodobým riešením by pre nich však bolo zavedenie rizikového fondu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny