Na hlavný obsah

Pre zvyšujúce sa ceny energii hrozí v Británii humanitárna kríza

Zle vykúrené obydlia môžu viesť k nárastu respiračných ochorení.

Pre zvyšujúce sa ceny energii hrozí v Británii humanitárna kríza
Ilustračná snímka- zima v Londýne. Foto: TARS/AP

Británia čelí humanitárnej kríze v dôsledku vysokých cien energií a zhoršenia zdravotného stavu miestnych obyvateľov. Tvrdia to predstavitelia britskej štátnej NHS.

Podľa nich sa čoraz viac domácností bude musieť rozhodnúť, či vykúria svoje domovy a obmedzia iné výdavky, alebo naopak ušetria na kúrení. To však môže viesť k nárastu počtu ochorení, s ktorými sa bude musieť britský zdravotný systém vyrovnať, uviedla spravodajská stanica BBC.

„Mnohí ľudia si budú musieť vybrať medzi vynechaním jedného jedla denne, aby mohli vykurovať svoje domovy, alebo životom v chladných, vlhkých a veľmi nepohodlných podmienkach,“ povedal Matthew Taylor, šéf Konfederácie NHS, organizácie združujúcej vedúcich predstaviteľov zdravotníctva v Spojenom kráľovstve.

V dôsledku toho podľa neho hrozí krajine humanitárna kríza, nárast nerovností v prístupe k zdravotnej starostlivosti alebo zhoršenie životných podmienok detí.

Nevykúrené domy vedú k respiračným a srdcovým ochoreniam

Britskí zdravotníci varujú, že zle vykurované domy vedú k väčšiemu počtu respiračných ochorení. Starší ľudia sú tiež vystavení zvýšenému riziku srdcových ochorení.

Odhaduje sa, že nedostatočné vykurovanie má vo Veľkej Británii každoročne na svedomí približne 10 000 úmrtí. Okrem toho sa zdravotníci obávajú, že infekčné choroby, ako chrípka a koronavírus, môžu situáciu ešte zhoršiť.

Obavy predstaviteľov NHS potvrdil výskum Štatistického úradu Spojeného kráľovstva, ktorý bol zverejnený začiatkom tohto mesiaca.

Podľa nej viac ako tretina Britov musela obmedziť výdavky na potraviny a iné základné služby a tovary z dôvodu rastúcich životných nákladov. Tento podiel bol potom vyšší u osôb so zdravotným postihnutím a osôb s nízkym príjmom alebo žijúcich v nájomnom bývaní.

Britská vláda prisľúbila domácnostiam v krajine pomoc, ktorá by mala v priemere dosiahnuť 400 libier (vyše 450 eur). Najchudobnejšie domácnosti by tak mali dostať až 1 200 libier (vyše 1 400eur), uvádza BBC.

Podľa odhadov poradenskej spoločnosti Cornwall Insight to však pokryje len časť zvýšenia cien energie. Priemerná domácnosť totiž zaznamená viac ako dvojnásobné náklady na energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet