Na hlavný obsah

Prečo rieka Rajčanka vysychá? Odpovede dá hydrogeologický prieskum

Od jeho výsledku sa budú odvíjať ďalšie kroky.

Prečo rieka Rajčanka vysychá? Odpovede dá hydrogeologický prieskum
Vyschnuté koryto rieky Rajčanky v Rajeckej doline. Foto: TASR

Odpovede prečo rieka Rajčanka vysychá má dať hydrogeologický prieskum. Koncom júla zostalo na asi dvojkilometrovom úseku v Rajeckej doline len suché koryto.

Rybári a dobrovoľníci zbierali pstruhy a raky a prenášali ich do iných vodných tokov. Od prieskumu, ktorý si dal vypracovať Okresný úrad Žilina sa budú odvíjať aj ďalšie kroky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dagmar Uradníková.

Ani posledných pár daždivých dní situáciu na rieke Rajčanka nevyriešilo.

„Podľa líniografu, ktorý je na toku Rajčanka neďaleko toho miesta už dnes môžeme povedať, že tá voda opäť klesá a ak dlhšie nezaprší tak zrejme znova vnikne do podložia,“ povedal vedúci oddelenia ichtyológie Slovenského rybárskeho zväzu Marek Horčička.

Voda sa stráca len na jednom konkrétnom úseku

Kým inde rieky vysychajú od prameňa, v Rajeckej Lesnej sa voda stráca iba na jednom konkrétnom úseku.

„Pokiaľ to bude pravidelne vysychať tak tie živočíchy sa budú sťahovať nad a pod a v čase sucha znova uviaznú v jazierkách a budeme ich musieť znova zachraňovať alebo tam teda uhynú,“ pokračoval.

Voda v Rajčanke sa stráca pred výrobným závodom Kofola v Rajeckej Lesnej a objavuje sa až za ním. Spoločnosť tvrdí, že ich podzemné vrty s povrchovou vodou nesúvisia.

„Čerpáme objem, ktorý je stanovený okresným úradom odborom životného prostredia. Každý vrt má stanovené kritické limity a ten odber sa neprekračuje,“ vysvetlil výrobný riaditeľ Tomáš Holý.

V snahe prispieť k zlepšeniu kritickej situácie na rieke Rajčanka znížili v uplynulých dňoch odber vody na výrobné minimum. Podľa hovorkyne ministerstva vnútra Zuzany Eliášovej, z utorkového stretnutia na Okresnom úrade v Žiline nevyplynulo či je na príčine iba pretrvávajúce sucho alebo aj nadmerný odber vody niektorou z prevádzok.

„Okresný úrad preto požiada Štátny geologický ústav Dionýza Štúra o hydrogeologický prieskum, ktorého súčasťou by mali byť odporúčania, ako v tejto situácii postupovať,“ povedala.

Za stratou vody v Rajčanke môžu byť teoreticky aj Severoslovenské vodárne a kanalizácie, ktoré tu majú takisto svoje vrty. No aj tie to odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál