Na hlavný obsah

Pred Úradom vlády SR rozmiestnili zamestnanci Slovalca stovky žltých prilieb

Chceli poukázať na to, koľko ľudí môže prísť o prácu.

Pred Úradom vlády SR v stredu (24. 8.) protestovali zamestnanci žiarskej fabriky Slovalco. Na Námestí slobody rozložili 2 500 žltých prilieb, aby demonštrovali, koľko ľudí môže prísť o prácu.

Priemyselníci žiadajú vládu o pomoc cez novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Ministri sľubujú riešenie – predstaviť ho má rezort hospodárstva na budúci týždeň.

Žlté prilby, hliníkové vlajky a transparenty s nápismi Zachráňte Slovalco či Hliník sa odsťahoval do Číny. Zamestnanci žiarskej fabriky a odborári pred Úradom vlády SR vyjadrili nespokojnosť s nedostatočnou pomocou od štátu, pre ktorú Slovalco ohlásilo pozastavenie výroby.

Fotografia z protestu pred Úradom vlády SR. Foto: TASR

O prácu príde v najbližších mesiacoch 300 zamestnancov hlinikárne. V subdodávateľskom reťazci je na Slovalco naviazaných ďalších zhruba 2 000 pracovných miest.

Výrobu pre nedostatočné kompenzácie postupne zastavujú aj Oravské ferozliatinárske závody, o problémoch hovoria viaceré chemické firmy, napríklad Duslo Šaľa.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Nina Alžbetkinová.

Žiadajú systémové riešenie

„Takéto firmy a miesta je potreba udržať. Pokiaľ im nepomôže vláda a štát, firmy padnú a nezamestnanosť bude stúpať,“ uviedol viceprezident Konfederácie odborových zväzov František Gajdoš.

Priemyselníci žiadajú systémové riešenie – a to spomínanú novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Podniky, ktoré znečisťujú prostredie, nakupujú takzvané emisné povolenky. Peniaze z predaja sú uložené v environmentálnom fonde, štát by ich mal firmám cez kompenzácie vyplácať naspäť.

Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz tvrdí, že sa tak nedeje. Vláda podľa neho vypláca menej ako napríklad okolité štáty. „Žiadame rovnoprávne nastavenie pravidiel ako majú iné štáty Európskej únie. Ide o pravidlá s emisnými povolenkami a s kompenzáciami elektriny pre určité vybrané typy priemyslu.“

Fotografia z protestu pred Úradom vlády SR. Foto: TASR

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) sa riešením zaoberajú, no to navrhované spochybňuje. Tvrdí, že ani celý envirofond by na pokrytie nárastov cien energií nestačil a potrebuje reformu.

„Nikto nemá pripravené peniaze v takom množstve. V prípade Slovalca dáva zmysel utlmiť výrobu. Máme pripravených viacero riešení a chceme o tom hovoriť aj na jeseň.“

Ministerstvo životného prostredia zatiaľ definitívnu novelu spomínaného zákona nepredložilo. Riešenie má na stole minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Detaily však neprezradil. „Budúcu stredu (31. 8.) budem o tom informovať.“ Vládu na riešenie problému vyzýva aj opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika