Na hlavný obsah

Predhryz ani jazykové problémy ho nezastavili v ceste za hereckou kariérou

Preslávil sa ako rozprávkový Lucifer či poručík Alexander Vyšný-Riefenstahl.

Predhryz ani jazykové problémy ho nezastavili v ceste za hereckou kariérou
Csongor Kassai ako Tóno Brtko z muzikálu Obchod na korze. Foto: TASR

Herec maďarského pôvodu Csongor Kassai sa narodil 24. augusta 1972 v Kráľovskom Chlmci. Detstvo prežil v Malom Kamenci. Vyštudoval strednú elektrotechnickú školu, ale podľa portálu ČSFD bolo už vtedy jasné, že elektrina nebude jeho parketa. V stredu (24. 8.) oslavuje okrúhlych 50 rokov.

Hneď po maturite nastúpil do košického divadla Thália. Po roku hrania sa pokúsil o prijímacie skúšky na Vysokú školu múzických umení v Bratislave (VŠMU), ale pre predhryz si nevedel poradiť s jazykolamami a neprijali ho.

Nosil teda zubný strojček a na ďalší rok ho prijali. Musel sa ešte vyrovnať s jedným problémom, ktorým bol slovenský jazyk. Po slovensky síce rozumel, ale málo hovoril. Nakoniec štúdium na VŠMU úspešne ukončil.

Členom Radošinského naivného divadla v Bratislave je od roku 1996. Okrem toho hosťuje v Slovenskom národnom divadle alebo na bratislavskej Novej scéne. Účinkoval aj v divadle Aréna v Bratislave alebo v nitrianskom Divadle Andreja Bagara.

S radošincami si zahral v predstaveniach Jááánošííík (po tridsiatich rokoch), Generál, Hra o láske, Desatoro, Stvorenie sveta, Konečná stanica a ďalších. Jeho prvou úlohou však bola konferencierka v hre Tata, do ktorej chceli pôvodne obsadiť ženu.

Pre jazykové problémy jeho postavu predabovali

Mnohé roly sa mu ušli aj vo filme. Asi najviac ho preslávila úloha židovského mladíka Davida Wienera vo filme Jana Hřebejka Musíme si pomáhat (2000). Podal tiež skvelý výkon ako Lucifer v rozprávke Čert ví proč (2003), v ktorej sa odmietol nechať zastupovať kaskadérom a všetky scény natočil sám. Pre jazykové problémy ho nakoniec daboval Oldřich Kaiser.

Úspešnými boli aj ostatné snímky, v ktorých si Csongor zahral. Ide o filmy ako Normálny cvok (1996), Hana a jej bratia (2000), Zima kúzelníkov (2006), Sedem zhavranelých bratov (2015) či Učiteľka (2016) a mnohé ďalšie.

Záber na hercov Csongora Kassaia a Zuzanu Mauréry sediacich oproti sebe vo filme Učiteľka
Csongor Kassai a Zuzana Mauréry vo filme RTVS Učiteľka.Foto: RubRes

Uchytil sa v seriáloch aj muzikáloch

Účinkoval aj v televíznych seriáloch. Asi najviac sa ľuďom meno Csongora Kassaia spája s úlohou Alexandra Vyšného-Riefenstahla, známeho skôr ako Šaňo zo seriálu Profesionáli (2008). Zahral si však aj v ďalších obľúbených seriáloch ako napríklad Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Panelák (2008) či ZOO (2016).

Csongor, ktorý sa netají vzťahom k tancu, sa objavil aj v produkcii alternatívneho divadla Elledanse v predstavení Canto Hondo. Ide o spojenie tanca, živej hudby a hovoreného slova.

Herci Csongor Kassai a Viktor Horján.
Zľava herci Csongor Kassai a Viktor Horján počas verejnej generálky hry režiséra Viliama Klimáčka Bar Argentína na doskách divadla Gunagu.Foto: TASR

Účinkoval aj v hrách divadla GUnaGU. V pražskom Divadle Hybernia mal v novembri 2011 premiéru muzikál Quasimodo, v ktorom stvárnil hlavnú postavu. Už predtým hral v muzikáloch Producenti alebo Traja Mušketieri.

Diváci ho mohli vidieť aj v predstavení Orfeus súboru Les Ballets Bubeníček spájajúcom významných umelcov rôznych žánrov a krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko