Na hlavný obsah

Prepustili šéfa polície, ktorý velil zásahu pri streľbe v texaskej škole

Zomrelo pri nej 19 detí a dvaja učitelia.

Kvety pred vstupom do základnej školy v meste Uvalde v americkom štáte Texas.
Kvety pred vstupom do základnej školy v meste Uvalde v americkom štáte Texas.Foto: TASR/AP

Náčelníka polície, ktorý viedol zásah pri masovej streľbe na škole v Uvalde v americkom štáte Texas, v stredu (24. 8.) prepustili. Informovala o tom agentúra AFP.

Školský výbor v Uvalde na stredajšom stretnutí jednomyseľne odhlasoval vypovedanie zmluvy s náčelníkom okresnej polície Peteom Arredondom.

Riaditeľ texaského úradu pre verejnú bezpečnosť Steven McCraw predtým uviedol, že Arredondo uprednostnil „životy príslušníkov polície pred životmi detí“ a urobil „strašné rozhodnutia“, keď velil zásahu v škole.

Hromadná streľba na základnej škole v Uvalde sa odohrala 24. mája. Pri tomto incidente, ktorý sa označuje za najhoršiu školskú masovú streľbu za posledné desaťročie, zahynulo 19 detí a dvaja učitelia. Polícia útočníka napokon zabila.

Miestna polícia je pod drobnohľadom odvtedy, čo vyšlo najavo, že takmer 20 policajtov čakalo vyše hodiny pred prepojenými triedami, v ktorých sa strieľalo, a neurobili nič, zatiaľ čo v triedach boli mŕtve alebo zomierajúce deti.

Náčelník kritiku odmieta

Arredondo, ktorého v júni suspendovali pre prebiehajúce vyšetrovanie tohto zákroku, požiadal v stredu prostredníctvom svojho právnika o zrušenie suspendácie a kritizoval, ako sa s ním od streľby zaobchádza.

„Náčelník Arredondo sa nebude zúčastňovať na svojom vlastnom nezákonnom a protiústavnom verejnom lynčovaní. Zdvorilo žiada, aby ho výbor vrátil do funkcie so všetkými náhradami a výhodami a aby sťažnosť uzatvorili ako nepodloženú,“ uviedol náčelníkov právny zástupca George Hyde ešte pred hlasovaním školského výboru.

Arredondovo konanie počas policajného zákroku kritizovali aj texaskí zákonodarcovia. Uviedli, že náčelník „nezvládol svoju vopred pridelenú zodpovednosť za velenie incidentu“. Dopustil sa analytických chýb, pretože nemal k dispozícii všetky potrebné informácie.  

Texaskí zákonodarcovia ďalej uviedli, že situácia na mieste bola v dôsledku „ľahostajného prístupu“ zasahujúcich policajtov „chaotická“. Po zverejnení ich vyšetrovacej správy suspendovali aj poručíka polície v Uvalde Mariana Pargasa. Aj jeho konanie počas zásahu pri streľbe v škole sa prešetruje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet