Na hlavný obsah

Prešov prehral súd s prepustenou úradníčkou

Musí jej zaplatiť aj mzdu za dva roky.

Prešovská radnica prehrala súd s úradníčkou, ktorú pred takmer dvomi rokmi prepustila spolu s dvoma referentkami. Viní ich z toho, že mesto včas nepodalo odpor proti platobnému rozkazu.

Týkal sa vyplatenia peňazí za búranie či odvoz sutiny z dolných poschodí bytovky po výbuchu. Krajský súd však v prípade spomínanej úradníčky rozhodol, že jej výpoveď je neplatná.

Firma vyčíslila náklady za búracie práce na viac ako milión eur. Mesto jej chcelo preplatiť podľa znaleckého posudku len zhruba 780 000 eur. Firma sa preto obrátila na súd a radnica podala proti platobnému rozkazu odpor až po termíne. Vzápätí, v septembri 2020, prepustila tri pracovníčky – vedúcu finančného odboru a dve referentky.

„Tieto zamestnankyne, ktoré to mali priamo v pracovnej náplni a neurobili to, tak museli opustiť mestský úrad,“ uviedla Andrea Turčanová (KDH), primátorka mesta Prešov, vo vysielaní 23. septembra 2020.

Neplatné skončenie pracovného pomeru

Všetky tri pracovníčky sa obrátili na súd. Prvá z nich, bývalá vedúca odboru, ho už aj vyhrala a môže sa na úrad vrátiť. Pred kamerou sa vyjadriť nechcela. Podľa jej advokáta vinu odmieta. Na súde zavážilo najmä to, že radnica urobila formálne chyby v žiadosti odborom, s ktorými musela výpoveď prerokovať.

„Tá žiadosť neobsahovala v podstate nič z toho, aby sa odborová organizácia mohla dozvedieť, o aké osoby, ktorých sa má týkať prepustenie, ide a z akých dôvodov by tieto osoby mali prepustiť“, povedal Peter Troščák, advokát prepustenej pracovníčky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Súd určil, že okamžité skončenie pracovného pomeru žalobkyne u žalovaného mesta Prešov je neplatné. Pracovný pomer žalobkyne, založený pracovnou zmluvou, trvá,“ vysvetlila Ivana Petrufová, hovorkyňa Krajského súdu v Prešove.

Mesto bude musieť prepustenej úradníčke zaplatiť aj mzdu za dva roky. O výške sumy súd ešte len rozhodne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny