Na hlavný obsah

Pretečenie toxickej vody z gudrónových jám dočasne nehrozí

Z jazera sa doteraz podarilo odčerpať 800 000 litrov kontaminovanej vody.

Vyliatie toxickej vody z gudrónových jám na Horehroní v najbližších rokoch nehrozí, tvrdí rezort životného prostredia. Za posledné mesiace dokázali z jazera odčerpať takmer 800 000 litrov kontaminovanej vody. V najbližších týždňoch chcú odborníci dokončiť prieskum vôd a začať so sanáciou gudrónov.

V obci Predajná už niekoľkokrát museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre hrozbu pretečenia kontaminovanej vody. Na jar rezort životného prostredia s vodohospodármi pristúpili k viacerým záchranným opatreniam.

V apríli začali čistiť gudrónové jamy špeciálnou technológiou. Hladina jazera sa za pár mesiacov znížila. Vodohospodári odčerpali už približne 30 centimetrov toxickej vody. Ministerstvo uviedlo, že sanácia si doteraz vyžiadala približne 55 000 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je tu naďalej zabezpečené meranie, pozorovanie, dohľad, aby sa podarilo včas predísť, ak by hrozila havária vodnej stavby,“ uviedol riaditeľ technického úseku Vodohospodárskej výstavby Andrej Kasana. Opatrenia by mali zabrániť preliatiu jám minimálne v najbližších dvoch rokoch.

Aktuálne pokračuje geologický prieskum, ktorým zisťujú rozsah znečistenia vody. „Jedna z možností je urobiť chemické zásahy do materiálu, aby prišlo k neutralizáciu, aby sa dal prevážať. Momentálne je tam zásaditosť veľmi vysoká,“ povedal šéf rezortu Ján Budaj (OĽANO).

Prieskumné vrty plánujú realizovať počas septembra. Bude to ale závisieť od ukončenia verejného obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny